Portal 072info

Soda bikarbona čini čuda: Obavezno probajte sve navedeno na spisku

Soda bikarbona predstavlja nevjerovatnu supstancu koja vam može pomoći na bezbroj načina. Što je najbitnije, ne škodi životnoj sredini. Možete da je svakodnevno koristite, a život će vam umnogome biti lakši.

Odlična je za veš

 

Kada koristite sodu bikarbonu direktno na odjeći ili u veš mašini uspjet ćete da: omekšate veš i eliminišete neprijatne mirise, uklonite žute mrlje, poboljšate efekat izbjeljivača, uklonite mrlje od voća, vina, masti i mastila, piše Noizz.

Koristi i u kuhinji

Veoma je efikasna i skroz je prirodna supstanca za čišćenje. Kada je stavite na spužvu ili krpu možete da uradite štošta sa njom: da očistite mikrotalasnu, da uklonite masne mrlje sa drvenog namještaja, da eliminišete neprijatne mirise sa daske za rezanje, da očistite staklene kuhinjske elemente, da uklonite mrlje od kafe i čaja, da sperete pesticide sa voća i povrća i da od ukaljanih šerpi faktički dobijete nove jednostavnim čišćenjem.

Kuća će da blista

Potrebno vam je višenamjensko sredstvo za čišćenje? Nema problema, potrebno je samo da sodu bikarbonu rastvorite u vodi i da tu tečnost koristite u sljedeće namjene: čišćenje nakita i poliranje hromiranih elemenata, dezinfekcija toaleta i kupatilskog poda, uklanjanje mrlja od markera, čišćenje rešetke od roštilja, izbjeljivanje patika, pranje i zaštita namještaja od pruća, pranje plišanih igračaka, uklanjanje hrđe.

Uklonićete neprijatne mirise

Koristi se kao odličan neutralizator. Nanesite sodu bikarbonu na vlažnu krpu i pomoću nje možete da: osvježite miris iz obuće, uklonite neprijatne mirise sa šaka, uklonite mirise iz frižidera, eliminišete smrad iz kanti za smeće, uklonite neprijatne mirise iz dušeka, ali i da neutrališete miris urina kućnih ljubimaca.

Korisna za kuhanje

Soda bikarbona može se naći praktično u svačijoj kuhinji, a možete je koristiti i kad pripremate jela da: omekšate meso koje pečete, krompir pire bude još paperjastiji, neutrališete kiselost đusa, se oslobodite mirisa i ukusa sirćeta ukoliko ste ga stavili previše ili da spriječite mlijeko da se usiri.

Dobra je za neke bolesti

Rastvorite malo sode bikarbone u vodi i dobit ćete tečnost sa brojnim namjenama: pomaže pri varenju, smanjuje gasove, smiruje dosadan svrab, smanjuje bol krajnika, pomaže kod zapušenog nosa, uklanja bol u zglobovima, lači ranice u ustima.

Odlično njeguje zube

Soda bikarbona može da se koristi čak i kao stomatološki proizvod: uklanja mrlje sa zuba i sprječava pojavu kamenca, oslobađa od lošeg zadaha, pomaže kod zapaljenja desni, liječi ispucale krajeve usta, a pomaže i kod čišćenja zubne proteze.

Prijatelj je kože i kose

Možete je koristiti na različite načine: da biste spriječili iritaciju kože poslije brijanja, u borbi protiv mitesera i bubuljica, da uklonite toksine sa kože, da operete kosu bez šampona, da eliminišete perut, da omekšate kožu na laktovima i koljenima.

Još neke sjajne blagodati

Možete služiti za gašenje požara, koristi se kao insekticid, pomaže u oslobađanju od mrava, eliminiše korov…

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box