Šok i drama u porodilištu: Kada su ljekari vidjeli ovo na bebinim leđima bili su zaprepašteni i nije im bilo svejedno

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ljekari su bili vidno iznenađeni kada se u Meksiku rodila beba sa pravim repom dugim 5,7 centimetara – ovaj slučaj je jedan od milion.

U ruralnoj meksičkoj bolnici rođena je djevojčica sa repom prekrivenim kožom i kosom dugačkom 5, 7 centimerara. Doktori su bili šokirani kada se majka porodila carskim rezom bez uočljivih problema ili abnormalnosti – osim repa koji sadrži mišiće i nerve.

Oba roditelja su zdrava, a beba nije bila izložena infekcijama ili zračenju, tako navodi Journal of Pediatric Surgery.

Rep je bio 5,7 centimetara dug i 3-5 milimetara u prečniku. Kosa i rep prekriven kožom sadržavali su živce i beba bi plakala kada bi ga proboli iglom.

Donji dio leđa su snimili redgenskim snimkom i ustanovili su da nema kostiju i drugig anomalija u repu. Što znači da rep nije nepotreban, beskorisni organ poput slijepog crijeva, već je ‘pravi rep’.

Ljekari su provjerili nekoliko mogućih zdravstvenih problema, uključujući mozak i kičmu. Dva mjeseca kasnije, ponovo su pregledali bebu i njen rep, gdje su utvrdili da je porastao srazmjerno njenom sopstvenom rastu. Imajući to na umu, ljekari su odlučili da uklone rep i rekonstruišu to područje plastičnom hirurgijom.

Bebi je dozvoljeno da se vrati kući i od tada je bila bez ikakvih problema i komplikacija.

Ovo nije prvi put da se djeca rađaju sa repom

Prisustvo pravih repova kod ljudi je izuzetno rijetko, a najnoviji pregled objavljen 2020. napominje da je do 2017. bilo samo 195 slučajeva u francuskim, italijanskim, engleskim, nemačkim i japanskim izvještajima o slučajevima.