Šokantna ispovijest Zeničanke Fate Alić: Sin je iz škole dolazio s modricama, danas je na „apaurinu“ i terapiji

Moj sin dvije godine trpio je psihičko, ali i fizičko zlostavljanje od starijih učenika u Osnovnoj školi “Mak Dizdar” u Zenici. Danas prolazi kroz traume i svakodnevno koristi terapiju koju mu je propisao neuropsihijatar!

Kazala je to u razgovoru za naš list Fata Alić, majka 11-godišnjaka. Sve je počelo, kako kaže, kada je njen sin bio treći razred.

Borba sa sistemom

– U početku nisam ništa primijetila. Međutim, sin se odjednom počeo čudno ponašati, stalno ga je bolio stomak, nije mu se išlo u školu… Zatim je počeo skoro svaki dan dolaziti iz škole s modricom, objašnjavajući da se udario, pao, zakačio za sto… – govori nam Alić.

Sve je kulminiralo pretposljednjeg dana prvog polugodišta trećeg razreda. Trojica učenika iz starijeg razreda tukla su ga od školske kapije do kuće.

– Skakali su po mom djetetu, pljuvali ga, vrijeđali! Tada sam se obratila školi i od tog dana počinje moja uzaludna borba sa sistemom – priča Fata.

Ističe da škola ništa nije poduzela da bi riješila tu situaciju, uprkos brojnim sastancima s roditeljima djece koja su napadala njenog sina.

– Obraćala sam se školi, policiji, ministarstvu… Ali, svi su odgovornost prebacivali na školu, koja se pravdala da se to nije dogodilo u školi, nego ispred ili na putu od škole do kuće – kaže Fata.

Velike posljedice

Osim što su ga udarali, tvrdi očajna majka, često su mu i prijetili da će, ako sve ispriča roditeljima, zaklati njega i njegovou porodicu.

– Jednom su ga petorica držala, a jedan ga tukao! Moj sin danas ima ogromne posljedice, na „apaurinu“ je i terapiji. Navečer ne može spavati, prestao je ići u mekteb, ali i na treninge košarke. Mom sinu više niko ne može pomoći – govori kroz suze majka.

Zbog svega toga bila je primorana svoje dijete, inače odličnog učenika s primjernim vladanjem, prebaciti u drugu školu. Ovaj slučaj odlučila je ispričati javno da sve druge majke budu na oprezu te da spriječi da se ovakvo nešto ponovo dogodi.

Direktorica: Napadi su bili van škole 

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo Senku Krgo, direktoricu OŠ „Mak Dizdar“, koja nije demantirala tvrdnje majke Fate, ali je sve pravdala činjenicom da su napadi bili izvan škole.

– Mi smo razgovarali s roditeljima učenika koji su ga napadali. Ali, dosta tih situacija dogodilo se izvan škole, ne u holu, hodniku, učionici. Jednom se dogodilo i subotom – govori direktorica škole.

Avaz