Šokantna optužnica: Sajma lažirala nalaze psihijatra radi penzije, oštetila PIO za 42.000 KM

4 17

Nakon osam godina od kako je Sajma Čahtarević zvana Sarajka otišla u penziju, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv nje jer je prevarila Federalni zavod PIO/MIO za 42.547,26 KM, saznaje portal “Avaza”. 

Naime, kako se navodi u tekstu optužnice Čahtarević je u vremenskom periodu od 13. aprila 2010. do 14. februara 2013. godine, na području Zenice u namjeri ostvarivanja prava na invalidsku penziju nabavila ažnu medicinsku dokumentaciju.

Kako piše u optužnici radi se o pet otpusnih pisama Kantonalne bolnice Zenica i Službe za psihijatriju. Na tim dokumentima koji su glasili na njeno ime i prezime, sadržavali su njen matični broj te su navedeni lažni podaci da je bila na liječenju od 14. avgusta do 12. septembra 2008. godine, te od 27. decembra do 28. januara 2009. godine. Također pribavila je dokumente da je od 26. maja do 22. juna 2009. godine, kao i 27. januara do 16. februara 2010. godine, te od 4. februara do 2. marta 2011. godine, sa dijagnozom depresivni poremećaj, odnosno povratni depresivni poremećaj sa psihotičnim elementima boravila u psihijatrijskoj ustanovi.

Doktori u zabludi

Kako se kaže u optužnici ona je to učinila iako je znala da su navedene isprave lažne. Potom je lažnu dokumentaciju upotrijebila kao vjerodostojnu i priložila u Kantonalni zavod medicine rada ZDK te je tako dovela u zabludu izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite.

Ljekar je potom izvještaj sa nalazom i mišljenjem od 8. aprila 2010. godine, na osnovu krivotvorenih otpusnih pisama Sajmi uspostavio dijagnozu „sumanuta psihoza, depresivna psihoza“, da bi potom u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi 13. aprila 2010. ona uzela otpusna pisma i priložila ih uz Zahtjev za ostvarivanje prava iz mirovinskog/penzijskog i invalidskog osiguranja, Federalnom zavodu za MIO/PIO, Kantonalnoj administrativnoj službi u Zenici.

“Izganjala i povišicu”

Zbog lažne dokumentacije komisija je zaključila da kod Čahtarević postoji prva kategorija invalidnosti zbog bolesti “depresivni poremećaj“. Na osnovu toga donijeti je rješenje 27. oktobra 2010. godine, kojim se Čahtarević priznaje pravo na invalidsku penziju u iznosu od 179,61 KM počev od 5. avgusta 2010. godine.

Ona je nakon godinu 5. maja 2011. godine, ponovo upotrijebila ista lažna otpusna pisma Kantonalne bolnice Zenica, Službe za psihijatriju i priložila ih u Kantonalni zavod medicine rada ZDK ponovo dovevši u zabludu doktora medicine primarne zdravstvene zaštite koji je uspostavio dijagnozu “povratni depresivni poremećaj klinički težak sa psihotičnim simptomima“, čime joj je penzija povećana na 371,77 KM i koja joj se još isplaćuje.