Portal 072info

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Nauka dokazala da je Biblija lažna?!

biblija

Istraživanje izraelskih arheologa dovelo je u pitanje autentičnost Biblije. Oni su riješili da pomoću kamila, koje se spominju u Svetom pismu, ustanove da li su zaista pravile društvo Avramu dok je krčio put ka gradu Nahor.

Postoji 21 dio o kamilama u prvim knjigama Biblije, koji su zaintrigirali izraelske arheologe. Oni su istraživanjem kostiju ove životinje doveli u pitanje istinitost Svetog pisma i smatraju da su određeni dijelovi izmišljeni. Neke od njih su prilično zapanjujuće “istinite”, kao što su priče o Avramovom slugi, koji je pronašao ženu za Isaka: “Tada je sluga lijevo uzeo sa sobom 10 kamila, natovarenih svim vrstama dobrih stvari svog gospodara. Uputio se ka Avramu Naharaimu i raskrčio svoj put do grada Nahor. Natjerao je kamile da kleknu kod bunara izvan grada, to je bilo predveče, kada žene kreću po vodu”.

Ali, ove kamile su izmišljene, svih 10. Dva izraelska arheologa su koristeći radiometrijsko datiranje na osnovu raspada ugljenika odredili od kada podstiču najstarije poznate kosti kamile i utvrdili su da su po prvi put dovedene u Izrael oko 9. vijeka prije nove ere. Istraživači su ispitali drevna nalazišta proizvodnje bakra u Aravah dolini gdje su kosti kamila prisutne samo u posljednjoj trećini 10. vijeka i 9. vijeku prije nove ere. Dakle 10. vijekova kasnije od vremena kada su spomenute u Bibliji. O Avramovom životu arheološki dokazi ne postoje, ali mnoge religijske i naučne zajednice navode da je rođen u 20. vijeku prije nove ere.

Razlike između skeleta divlje i ukroćene kamile se uočavaju po kostima na nogama. Ako su one zgusnute, ukazuje na neprirodno nošenje teških tereta. Takođe, može da se odredi rod kamila, jer su muške mogle više tereta da ponesu.

Svi razlozi jasno ukazuju da kamile nisu pripitomljene nigdje u regionu prije 1.000 godine p.n.e. Lidar Sapir-Hen i Erez Ben-Jozef, naučnici koji su sproveli istraživanje, ističu da je pripitomljavanje kamila bilo izuzetno važno u ekonomskom smislu.

Kamile su bile sredstvo kojem su se proizvodi prenosili preko velikih regiona. Kamile su u u te predjele vjerovatno doveli Egipćani, kada su pratili puteve Sredozemlja.

Naučnici smatraju da ovo otkriće neće biti šok za teološku zajednicu i da su oni upućeni u tematiku znaju određene činjenice neko vrijeme. Istorija napisana u Bibliji predstavlja veliki dio moderne mitologije cionizma. Ideja o obećanoj zemlji zasniva se na narativima koji se zapravo nikada nisu desili.

Guardian 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box