Portal 072info

Šokantno otkriće porodice koja godinu dana nije jela šećer!

“Nekoć sam bila zdrava, bar sam mislila da je tako” započinje svoju priču Eve OSchaub. Nekim danima nisam imala dovoljno energije da “preguram” dan.

Prema riječima stručnjaka, šećer je glavni uzrok bolesti i debljanja kod Amerikanaca. Jedan od sedam Amerikanaca ima poremećaj metabolizma, jedan od tri je gojazan. Njihovi problemi vežu se za postojanje jednog “toksina” koji jedemo, šećera.

Uzevši ovo u obzir, Eve je došla na ideju da zajedno sa mužem i dvoje djece cijelu godinu “izbjegava šećer”. Sve što u sebi ima vještački zaslađivač, bilo da je zasnovan na medu, šećeru, javorovom sirupu ili agavi nije se smjelo naći na jelovniku.

Nedostatak šećera nadoknadili bi iz kobasica, tortilja, pileće čorbe, nareska, krekera, slanine, majoneze i hrane za bebe.

Godinu dana bez šećera bila je više od avanture. Od početka “eksperimenta” željela je znati koliko će to uticati na svakodnevne aktivnosti, kupovinu i kuhanje. Neka istraživanja su je uvjerila da će biti zdraviji ukoliko budu izbjegavali šećer, međutim ono što će doći na kraju nije ni pomišljala.

Neobično saznanje došlo je na rođendan njenog muža.

Pravilo od početka eksperimenta bilo je da jednom mjesečno mogu izabrati i pojesti desert koji sadrži šećer.

Do septembra, iste godine, njihove potrebe za slatkišima su se smanjivale i sve su manje uživali u svojim mjesečnim “prevarama”.

Za svoj rođendan, njen suprug je želio pitu od banana, njegovu omiljenu poslasticu.

Eve svoj komad nije mogla pojesti, čak su je i zubi počeli boljeti.

“Šećer je oduvijek bio štetan, samo što smo to manje primjećivali”, priča Eve.

Odsustvo šećera u prehrani djece odrazilo se i na školu. Imali su manje izostanaka nego u godini ranije kad je šećer bio dio dnevnih obroka. Starija kćerka Greta imala je samo dva izostanka u odnosu na 15 iz prethodne godine.

Po završetku jednogodišnjeg eksperimenta bez unušenja šećera, dogovor o mjesečnim poslasticama i dalje je na snazi, ali program ishrane je promijenjen u potpunosti. Osjećaju se bolje, energičnije, jače i zdravije.

Sutra.ba

Podijelite članak