Šolc uvjerava Nijemce: Vlada preduzima sve da spriječi energetsku krizu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Njemačka vlada preduzima sve potrebne mjere da garantuje energetsku sigurnost zemlje, rekao je u petak njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa mongolskim premijerom Luvsanamsrain Ojun-Erdeneom, Šolc je rekao da je više od 95 posto skladišta gasa trenutno popunjeno. Dodao je da će Vlada nastaviti da preduzima korake za kupovinu gasa od drugih zemalja i okončanje zavisnosti Njemačke od Rusije.

– Odlučili smo da povećamo mogućnosti uvoza preko zapadnoevropskih luka, iz Nizozemske i Belgije, a sada je počeo i uvoz iz Francuske – rekao je Šolc.

Naglasio je da je u toku izgradnja terminala za tečni prirodni gas (LNG) u lukama Brunsbutel, Vilhelmshaven, Stade i Lubmin na sjeveru Njemačke, što će pomoći zemlji da diverzifikuje svoje izvore snabdijevanja prirodnim gasom.

Šolc je rekao da Vlada Njemačke planira da produži rad posljednjih nuklearnih elektrana u zemlji tokom zimskih mjeseci, dodajući da je uvjeren da će koalicione stranke donijeti odluku do sljedeće sedmice.

Njemačka je odlučila da prestane da koristi nuklearnu energiju 2011. godine, nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu, a njene posljednje nuklearne elektrane trebale su biti zatvorene do kraja ove godine. Konačnu odluku mora donijeti parlament.