Somalija dobija novi paket pomoći od EU-a

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

somalija-3Evropska unija je obećala u ponedjeljak dodatnih 650 miliona eura pomoći za Somaliju, kako bi podržala trogodišnji plan obnove i unapređenja sigurnosti u ovoj nestabilnoj zemlji.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso objavio je ovu odluku na sastanku međunarodnih donatora u Briselu. Donatori i predstavnici somalijske Vlade potpisat će plan o jačanju sigurnosti i izgradnji sveobuhvatnog političkog sistema.

Zvaničnici EU-a se nadaju da će donatori prikupiti više od milijardu eura kako bi podržali ovaj plan. Brisel je od 2008. godine za Somaliju izdvojio 1, 2 milijardi dolara.

ČITAJ JOŠ:  Tokom pandemije popularizovan oksimetar: Može biti prvi korak u detektovanju koronavirusa

Velika Britanija je odlučila da samostalno uplati još pedeset miliona funti kao pomoć Somaliji.

Somaliju je zahvatio dvadesetogodišnji građanski rat kada je predsjednik Siad Barre svrgnut 1991. godine, a u zemlji i danas vlada bezakonje.

Donatori kažu da postoje određeni znaci stabilizacije od kada su trupe Afričke unije pomogle Vladinim snagama da potisnu pripadnike grupe Al-Shabaab iz uporišta u centralnom i južnom dijelu zemlje.

GODISNJICA
MARKETING