Screenshot 16


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kompanija Sony je objavila podatke koji pokazuju da je u 2020. godini širom svijeta prodala 4,5 miliona primjeraka nove konzole PlayStation 5.
Ovaj broj ukazuje na Sonyjevu trenutnu mogućnost masovne proizvodnje konzole, koju je veoma teško kupiti otkako se pojavila u prodaji u novembru 2020. godine.

Potražnja za PlayStationom 4 je dramatično pala, jer je u periodu između oktobra i decembra prodano 1,4 miliona konzola, a to e pad za 77 psoto u odnosu na isti period 2019. godine. Sony je prodao manje konzola PS4 u prazničnom kvartalu 2020. godine u odnosu na period između jula i septembra.

Sonyjev gaming biznis je općenito mnogo bolji u odnosu na godinu dana ranije, a analitičar Daniel Ahmad je istakao da je to bio najbolji kvartal u historiji PlayStationa. Prihod je povećan za 40 posto na 8,4 milijardi dolara djelomično zahvaljujući prodaji PS5 konzole. Operativni profit je veći za 50 posto i iznosi 763,3 miliona dolara zbog veće prodaje igara, PlayStation Plus pretplata te rezultata konzole PS4.

Iz Sonyja su istakli da troškovi vezani za plasiranje konzole PS5 na tržište umanjuju profit, a potvrđeno je i da se konzola PS5 prodaje za manje novca nego što iznose troškovi da se proizvede.

U kvartalu kada se pojavio PS4, također je prodan u 4,5 miliona primjeraka.

Microsoft još nije objavio podatke o prodaji svojih novih konzola Xbox Series X i Series S, ali je otkrio da je prihod veći do 86 posto u odnosu na isti period prethodne godine.