Portal 072info

Spaja se radni staž i više novca za socijalu u 2016. godini

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada se analizira akcijski plan Federacije BiH, koji se u sklopu Reformske agende mora ispuniti do 2018., vlast, preduzeća, građane u novoj 2016. godini čeka niz novina, reformskih postupaka, koji bi trebali rezultirati napretkom u svim područjima života.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
 

Kao jedna od ključnih odluka vlasti u FBiH u ovoj godini su izmjene i dopune Zakona o doprinosima, odnosno smanjenje opterećenja na rad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Rok za donošenje ovog zakona je mart 2016. godine, a njime bi se vlasnici preduzeća oslobodili nepotrebnih nameta, a sve u cilju rasta zaposlenosti i otvaranja novih preduzeća, a time i radnih mjesta, piše Večernji list BiH.

Nakon zaključivanja novih kolektivnih ugovora u martu 2016. godine bit će uključene naknade koje nemaju karakter plaće u poreznu osnovu, ali će proporcionalno doći do smanjenje doprinosa za zdravstvo kao neutralnog fiskalnog efekta od provedbe spomenute odluke. Vlada FBiH bi također u ovoj godini trebala donijeti mjere koje će pojednostaviti registracije poslovnih subjekata, rok je juni 2016. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Skratit će se i pojednostaviti procedura za pribavljanje građevinskih dozvola i priključaka za struju. Tokom ove godine krenut će se u osnivanje privrednih sudova od Ministarstva pravosuđa FBiH, radi skraćenje trajanja sporova uz modele arbitraže i medijacije. Do marta ove godine treba obaviti rekonstrukciju rudnika i željeznica u FBiH. Krajnji proizvod ove rekonstrukcije je izmirenje dugova po osnovi neuplaćenih doprinosa uz novu organizaciju i racionalizaciju radnih mjesta.

U prva tri mjeseca 2016. godine vlast u FBiH treba poboljšati socijalnu zaštitu i uspostaviti centralizirane baze podataka svih korisnika socijalnih davanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novim mjerama treba se reducirati prostor za zloupotrebu i stvoriti uvjete za davanje primjerenije pomoći socijalno najugroženijim osobama.

Jedna od najiščekivanijih mjera je donošenje novog Zakon o uvezivanju nedostajućeg radnog staža, uplata neuplaćenih doprinosa.

On je na snagu stupio 1. januara 2016. godine, a njime se omogućava odlazak u mirovinu. Uvodi se prestanak pravnog postojanja neperspektivnih poduzeća i restruktuiranje perspektivnih te unaprjeđenje korporativnog upravljanja i nadzora nad javnim poduzećima u skladu s OECD-ovim pravilima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom godine pristupa se sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog sektora, racionalizaciji odnosa medicinskog i nemedicinskog osoblja te preciznom normiranju mreže zdravstvenih ustanova. Ide se na reformu i racionalizaciju javne uprave radi povećanja stupnja učinkovitosti, smanjenje pripadajućih troškova…

Donose se dva nova zakona i to Zakon o javno-privatnom partnerstvu, što otvara alternativne izvore financiranja i novi Zakon o koncesijama, koji bi trebao unijeti reda u ovo poprilično nesređeno područje iz kojeg bi se mogla namaknuti velika finansijska sredstva.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME