Španac napravio keramičku gitaru

364Jedan Španski muzičar prvi put je pred publikom svirao na gitari napravljenoj od keramike za koju se nada da će pomoći posrnuloj keramičkoj industriji njegovog rodnog grada.

 Pjevač i gitarista Luis Martin, kome je bilo potrebno mjesec dana da napravi plavo-žuti instrument uz pomoć graditelja gitara i keramičara, patentirao je svoj dizajn i kaže da je poruke podrške dobio čak iz Finske i Japana. “Tokom 1950-tih mnoge grupe su snimale u kupatilima jer su imala specijalan eho. Mislio sam da bi keramička gitara dobro zvučala, naročito jer postoje i drugi keramički instrumenti poput flaute”, rekao je Martin Rojtersu.

Gitara je napravljena u gradu Talavera de la Reina, poznatom po proizvodnji pločica koje su korištene za ukrašavanje manastira El-Eskorijal iz 16. vijeka i Kraljevske palaće u Madridu. Industrija u ovom gradu je pala na niske grane poslije ekonomske krize koja je prije pet godina žestoko pogodila Španiju.

“Keramika iz Talavere je poznata, ali kao i sve ostalo, prolazi kroz krizu jer su stvari u Španiji loše. Ako ovaj projekat zaživi mogao bi da obezbijedim posao za mnogo ljudi”, rekao je Martin.

Martin je nastupio sa gitaristom Karlosom Sabrafenom koji ga je pratio na električnoj gitari i koji je priznao da je u početku smatrao da je Martinova ideja “potpuno nenormalna”.

 

“Ljudi bi našu gitaru kupili zainteresovani da čuju zvuk koji proizvodi”, objašnjava on.

Trio sada traži sponzora za projekat i očekuju da će se gitare prodavati za 2.500 eura po komadu.

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE