Portal 072info

Španci kao turističku atrakciju nude ratne fotografije iz BiH i Hrvatske

Santillana del Mar, malo srednjovjekovno mjesto s 4.200 stanovnika na sjeveru Španije nudi turistima neobičnu atrakciju – razgledavanje ratnih fotografija iz Hrvatske, BiH, Kosova, latinoameričkih, afričkih i azijskih zemalja, prenosi novinska agencija Patria.

Izložba “Antologija”, što je i naziv knjige fotografija, obuhvata mučne trenutke koje je španski fotoreporter Gervasio Sanchez (56) uhvatio tokom 25-godišnje karijere ratnog reportera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Svaki mjesec izložbu pogleda oko hiljadu posjetilaca”, rekla je Hini zaposlenica na ulazu galerije u srcu ruralnog mjesta okruženog brdima. Ulaznica je samo euro, a penzioneri izložbu mogu pogledati besplatno.

Santillana del Mar, udaljena samo nekoliko kilometara od Kantabrijskog mora, tek je stanica na putu “Antologije” po Španiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Izložba nije stalna već se seli po zemlji nakon što smo objavili drugo izdanje knjige”, kaže Laura Lanuza Buil, glasnogovornica izdavačke kuće Blume sa sjedištem u Barceloni. Knjiga se prodaje u Španiji i svim zemljama Latinske Amerike.

U Santillani del Mar izložba se nalazi već mjesec dana, a emocije će buditi do 15. septembra. Prolaznici, u popodnevnoj šetnji glavnom kamenom ulicom, zastaju ispred ulaza galerije s čijeg plakata ih promatra tegobni pogled nepoznate žene s Kosova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ispod žene u izbjegličkoj koloni koja s djetetom na leđima bježi od nasilja, nalazi se fotografija četvero djece u kombiju razbijenih prozora u Sarajevu 1994. godine.

Knjiga s oko 200 fotografija izrađenih od 1984. do 2010., podijeljena je na blokove “Latinska Amerika”, “Balkan”, “Afrika”, “Minirani životi” i “Nestali”. U dijelu posvećenom “Balkanu” najviše je fotografija iz Sarajeva. Tri su iz Hrvatske uz popratni tekst o autorovom iskustvu tokom boravka ondje, piše Index. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME