vakcinacija vakcina spanija 5okt epa
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 6:47
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Španija je u utorak odlučila davati dodatnu dozu cjepiva protiv COVID-19 svima starijima od 70 godina kako bi se povećala njihova zaštita, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

FIXGEHALT

Nacionalno povjerenstvo za javno zdravstvo je odlučilo “od kraja oktobra proširiti skupinu koja bi trebala primiti dodatnu dozu cjepiva protiv COVID-19 na osobe starije od 70 godina pod uvjetom da su drugu dozu dobile najmanje prije šest mjeseci”, navelo je Ministarstvo.

Do sada je Španija primjenjivala treću, dodatnu dozu, samo za korisnike domova penzionera i osobe oslabljenog imuniteta.

“Primjenjivat će se dodatna mRNA doza… cilj je pojačati zaštitu najugroženijih”, objasnilo je ministarstvo.

Europski regulator odobrio je u ponedjeljak primjenu treće doze cjepiva Pfizer/BioNTech za starije od 18 godina, strahujući da bi moglo doći do pada zaštite od COVID-19 nakon prve i druge doze.

Dodatne doze cjepiva Moderne i Pfizera osobama jako oslabljenog imuniteta odobrila je i Europska agencija za lijekove (EMA).

Najmanje 15 zemalja u svijetu je u očekivanju zimskog naleta epidemije počelo primjenjivati treću dozu za najugroženije.

Neke zemlje EU, poput Francuske, Italije i Njemačke, nisu čekale zeleno svjetlo europskih vlasti.

LIDER