Španija uvodi dodatnu dozu cjepiva za sve starije od 70 godina

vakcinacija vakcina spanija 5okt epa
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Španija je u utorak odlučila davati dodatnu dozu cjepiva protiv COVID-19 svima starijima od 70 godina kako bi se povećala njihova zaštita, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Nacionalno povjerenstvo za javno zdravstvo je odlučilo “od kraja oktobra proširiti skupinu koja bi trebala primiti dodatnu dozu cjepiva protiv COVID-19 na osobe starije od 70 godina pod uvjetom da su drugu dozu dobile najmanje prije šest mjeseci”, navelo je Ministarstvo.

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Još dugo će me Džaferović gledati u Predsjedništvu

Do sada je Španija primjenjivala treću, dodatnu dozu, samo za korisnike domova penzionera i osobe oslabljenog imuniteta.

“Primjenjivat će se dodatna mRNA doza… cilj je pojačati zaštitu najugroženijih”, objasnilo je ministarstvo.

Europski regulator odobrio je u ponedjeljak primjenu treće doze cjepiva Pfizer/BioNTech za starije od 18 godina, strahujući da bi moglo doći do pada zaštite od COVID-19 nakon prve i druge doze.

Dodatne doze cjepiva Moderne i Pfizera osobama jako oslabljenog imuniteta odobrila je i Europska agencija za lijekove (EMA).

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Obavijest o izmjeni režima saobraćaja

Najmanje 15 zemalja u svijetu je u očekivanju zimskog naleta epidemije počelo primjenjivati treću dozu za najugroženije.

Neke zemlje EU, poput Francuske, Italije i Njemačke, nisu čekale zeleno svjetlo europskih vlasti.

GODISNJICA
MARKETING