voda pice ilustracija foto pixabay
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
NER FIT

Španska kompanija osmislila je sistem za izvlačenje pitke vode iz zraka za snabdijevanje sušnih područja u kojima je ljudima očajnički potrebna pitka voda.

FIXGEHALT

“Cilj je pomoći ljudima”, rekao je Enrique Veiga, 82-godišnji inženjer koji je izumio stroj tokm teške suše u južnoj Španiji 1990-ih. “Cilj je doći do mjesta poput izbjegličkih kampova koji nemaju pitku vodu“, dodaje.

Uređaji njegove kompanije Aquaer već isporučuju čistu i sigurnu vodu mjestima u Namibiji i libanskom izbjegličkom kampu.

Enrique Veiga i ranija demonstracija izuma - undefined
Foto: YouTube/Screenshot: Enrique Veiga i ranija demonstracija izuma

“U selima koja smo posjetili u Namibiji bili su zapanjeni. Nisu razumjeli, pitali su odakle je došla voda”, rekao je.

LIDER

Mašine koriste električnu energiju za hlađenje zraka sve dok se ne kondenzira u vodu, iskorištavajući isti efekt koji uzrokuje kondenzaciju u klima-uređajima.

Dok drugi generatori vode temeljeni na sličnoj tehnologiji zahtijevaju visoku vlažnost okoline i niske temperature za efikasno funkcioniranje, Veigini strojevi rade na temperaturama do 40 Celzijevih stepeni , a mogu podnijeti vlažnost zraka između 10 i 15 posto.

Mali stroj može napraviti 50-75 litara vode dnevno i lako je prenosiv. Veće verzije pak mogu napraviti i do 5 hiljada litara dnevno.