Spas preduzeća ili produženje agonije “Zenicatransa”?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sudbina preduzeća “Zenicatrans“, osnovanog 1958. godine, bit će poznata na današnjoj sjednici Gradskog vijeća (GV), kada će se vijećnici izjašnjavati o prijedlogu da se nekadašnji prijevoznički gigant, danas firma u rasulu, proda. 

Najbolje rješenje

Predložio je to Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, koji smatra da bi prodaja većinskog paketa dionica Grada Zenica u “Zenicatransu” bilo najbolje rješenje.

– Provođenje procedura prodaje većinskog paketa dionica treba rezultirati uvođenjem novih organizacijskih rješenja u segmentu upravljanja preduzećem, novim investicijama u sredstva rada i podizanjem kvaliteta usluga javnog prijevoza osoba u gradskom i prigradskom saobraćaju – smatra Kasumović.

S druge strane, Sead Kotorić, zamjenik predsjednika Sindikata “Zenicatransa”, oštro se protivi ovoj ideji, najavljujući da će se Sindikat svim silama suprotstaviti prodaji firme.

– Firma mora ostati onakva kakva jeste. Neka gradonačelnik prodaje svoju ćaćevinu u Gornjem Vakufu, a ne ono što su naši očevi i djedovi pravili. Treba se riješiti Nadzornog odbora, da GV preuzme obavezu za rješenje stanje, potpišu reprogram, obnove vozni park i preduzeće će biti ponos, a ne problem grada – smatra Kotorić, dodajući da je dug preduzeća, bez kamata, 5,5 miliona maraka.

Međutim, osim što “Zenicatrans” grca u dugovima, uništene su kantonalne i federalne linije, izgubljeni poslovi sa “ArcelorMittalom” i “Preventom”, konkursi za vozače uzaludno se raspisuju, a stanje autobusa je katastrofalno. 

Produženje agonije

I dok u Sindikatu po svaku cijenu žele spriječiti prodaju firme, pred vijećnicima je danas važna odluka kako spasitii preduzeće koje je othranilo brojne porodice u gradu čelika.

Kako saznajemo, većina vijećnika u Gradskom vijeću danas neće podržati prodaju preduzeća. 

Kasumović gubi ingerencije nad preduzećima

Kotorić ima saznanja da će Gradsko vijeće uskoro oduzeti ingerencije gradonačelniku Kasumoviću koje ima nad javnim preduzećima i ustanovama na području grada.

– Onda neće više on određivati ko će biti u Nadzornom odboru, nego vijeće. Tada će se i firma vratiti u normalu – smatra Kotorić.

Vijećnici će danas diskutirati i o izgradnji HE “Janjići” na rijeci Bosni, izgradnji saobraćajnice za priključenje autoputa Koridor 5C na petlji “Zenica-sjever”, izgradnji raskrsnice s kružnim tokom na putu M-17 sa spojem Autoceste i GGM-a u Perinom Hanu, imenovanju Gradskog pravobranioca, istupanju Grada Zenica iz Saveza općina i gradova FBiH, izgradnji pješačkog prijelaza izvan nivoa kolovoza u naselju Nemila.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

GODISNJICA
MARKETING