Spašava živote, a hrani se u javnoj kuhinji

Spašava živote, a hrani se u javnoj kuhinji

Jadranko Zdjelar, pedesetsedmogodišnji ratni vojni invalid i dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, prinuđen je da se zbog teške finansijske situacije hrani u javnoj kuhinji.

Uprkos tome što je poznat kao veliki humanista i čovjek koji je uvijek spreman da pomogne, Jadranko s majkom živi u kući staroj skoro 50 godina, a izdržavaju se od njegove, kako kaže, skromne invalidnine i majčine jednako skromne penzije.

“Majka i ja živimo veoma teško. Moja invalidnina kao ratnog vojnog invalida sedme kategorije i njena penzija zajedno iznose oko 300 KM. Da nam nije javne kuhinje u sklopu Crvenog krsta koju posjećujem četiri puta sedmično bilo bi još gore”, priča Jadranko.

Dodaje da lijekovi za njih dvoje mjesečno koštaju oko 100 KM, te da im, nakon što plate račune, vrlo malo ostane za život.

“Ne tražim ništa posebno. Čak i uprkos svom teškom zdravstvenom stanju prihvatio bih bilo kakav posao. Znate kako, čovjeka u mojim godinama boli to što u najvećoj mjeri zavisi od majke, pa i za neke osnovne životne potrebe, a trebalo bi da je obrnuto, da ja njoj mogu pomoći pod stare dane, ali na koji način”, pita se Jadranko.

Od povratka iz rata pa do sada, kaže, nije našao zaposlenje.

“Svega nekoliko puta su me pozivali na razgovore, da bi mi na kraju svi rekli isto: kako sam prestar, te da nema posla ni para za nova radna mjesta. Ne bih želio da ispadne kako na osnovu toga što sam 70 puta dao krv tražim nešto, jer stvarno nije tako, ali sigurno je da država treba posvetiti više pažnje nama koji smo nesebično davali sebe, a sada smo, izgleda, zaboravljeni od svih i prepušteni sudbini”, dodaje on.

Zaslužuje pristojan život

Koviljka Vlaški, savjetnik za zdravstvenu djelatnost u banjalučkom Crvenom krstu, kaže da društvo treba da posveti više pažnje ovakvim humanistima.

“Nažalost, ovo nije jedini takav slučaj u našem gradu i okolini. Vremena su teška i upravo zbog toga nadležni moraju da prepoznaju nesebičnost ovih ljudi koji svakodnevno spasavaju živote, te da se i njima omogući bar pristojan život”, rekla je Vlaški.

Nezavisne

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE