Spašene u tajnoj operaciji vojske SAD-a: Mlade nogometašice Afganistana dobile azil u Portugalu

Screenshot 4 70
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Operacija spašavanja ženskog omladinskog nogometnog tima Afganistana tokom povlačenja međunarodnih snaga iz zemlje, nazvana “Nogometne loptice”, odvijala se u najvećoj tajnosti.

Djevojke iz afganistanske nogometne reprezentacije bile su zabrinute, sedmicama su se kretale po zemlji, čekajući vijest da mogu otići.

Poruka je konačno stigla u nedjelju rano. Čarter let će prevesti djevojke i njihove porodice iz Afganistana, međutim, nisu imale informaciju gdje tačno. Autobusi koji bi ih odvezli do aerodroma već su bili na putu.

“Napustili su svoje domove i ostavili sve iza sebe”, rekla je Farkhunda Muhtaj, kapiten afganistanske ženske reprezentacije, koja je iz svoje kuće u Kanadi posljednjih nekoliko sedmica komunicirala s djevojkama i radila kako bi pomogla u njihovom spašavanju.

“Ne mogu shvatiti da su izvan Afganistana”, dodala je.

Od povlačenja SAD-a iz Afganistana, djevojčice, stare 14-16 godina, i njihove porodice pokušavale su otići, plašeći se kako bi im mogao izgledati život pod talibanima.

Spasilačka misija, nazvana Operacija nogometne loptice, koordinirana je s talibanima putem međunarodne koalicije od bivših američkih vojnih i obavještajnih dužnosnika, američkog senatora Chrisa Coonsa, saveznika SAD-a i humanitarnih grupa, rekao je Nic McKinley, veteran CIA-e i ratnog zrakoplovstva. Osnovao je DeliverFund sa sjedištem u Dallasu, neprofitnu organizaciju koja je osigurala smještaj za 50 afganistanskih porodica.

“Sve se ovo moralo dogoditi vrlo, vrlo brzo. Naš kontakt na terenu rekao nam je da imamo prozor od oko tri sata ”, rekao je McKinley. “Vrijeme je bilo jako bitno”, dodao je.

Operacija Nogometne loptice pretrpjela je brojne neuspjehe, uključujući nekoliko neuspjelih pokušaja spašavanja, te samoubilački napad koji su izvršili militanti Islamske države, rivali Talibana, na aerodromu u Kabulu, u kojem je poginulo 169 Afganistanaca i 13 pripadnika američke vojske. Do napada je došlo tokom mučnog zračnog prijevoza u kojem je američka vojska priznala da je u određenoj mjeri koordinirala aktivnosti s talibanima.

Kompliciranje spašavanja otežavalo je veličina grupe – 80 ljudi, uključujući 26 članova omladinskog tima, kao i odrasle i drugu djecu.

Robert McCreary, bivši načelnik štaba kongresa i zvaničnik Bijele kuće pod predsjednikom Georgeom W. Bushom, koji je radio sa specijalnim snagama u Afganistanu i pomogao u vođenju napora da se spasi nacionalni fudbalski tim za djevojčice, rekao je da je Portugal djevojčicama i njihovim porodicama odobrio azil.

“Svijet se okupio kako bi pomogao ovim djevojkama i njihovim porodicama”, rekao je McCreary. “Ove djevojke su zaista simbol za svijet i čovječanstvo.”

Talibani su pokušali predstaviti novu sliku, obećavajući amnestiju bivšim protivnicima i rekavši da će formirati inkluzivnu vladu. Mnogi Afganistanci ne vjeruju tim obećanjima, strahujući da će Talibani brzo pribjeći brutalnoj taktici njihove vladavine od 1996. do 2001., uključujući zabranu djevojkama i ženama da idu u škole i na posao.

Ove sedmice, talibani su osnovali ministarstvo za “propagiranje vrlina i sprječavanje poroka” u zgradi u kojoj je nekada bilo Ministarstvo za ženska pitanja, što je posljednji znak da će ograničiti ženska prava.

Dok su se djevojke selile iz jedne sigurne kuće u drugu, Muhtaj, koja je i učiteljica, rekla je da im je pomogla da ostanu mirne kroz virtuelne vježbe i jogu te dajući im domaće zadatke, uključujući pisanje autobiografija.

Rekla je da ne može dijeliti detalje o spasilačkoj misiji s djevojčicama ili njihovim porodicama i zamolila ih da “slijepo” vjeruju u nju i druge.

“Njihovo mentalno stanje se pogoršavalo. Mnogi od njih su bili tužni za domom. Mnogima od njih nedostajali su prijatelji u Kabulu ”, rekao je Muhtaj. “Imali su bezuslovnu vjeru. Oživjeli smo njihov duh. “

Djevojke su kazale su da žele nastaviti igrati fudbal i nadaju se da će upoznati fudbalsku zvijezdu Cristiana Ronalda, napadača Manchester Uniteda portugalskog porijekla.

GODISNJICA
MARKETING