Portal 072info

Spasilačka četa iz Breze htjela pomoći kolegama na Kosovu

Rudarska drama koja se prije dva dana dogodila u kosovskom rudniku Trepča pokazala je da rudarska solidarnost još postoji.

Čekali odgovor

Nakon što je objavljena vijest da je stotinjak rudara ostalo zarobljeno u jami Trepče, među prvima koji su se javili za pomoć bile su njihove kolege iz Rudnika mrkog uglja Breza.

Direktor RMU Breza Ćamil Zaimović kazao je za „Avaz“ da ovaj rudnik ima poznatu rudarsku četu za spašavanje, koja je djelovala u cijelom regionu.

– Važimo za rudnik rizičan od eksplozija metana, obrušavanja… pa zbog toga imamo i dobro opremljenu četu za spašavanje. Djelovali smo u cijelom regionu – kaže Zaimović.

  • Zaimović: Bili su zahvalni

Nakon što je stigla vijest da je stotinjak rudara zarobljeno na Kosovu, Zaimović je zajedno s kolegama odmah kontaktirao rudnik Trepča i ponudio pomoć.

– Čim smo čuli za nesreću, odmah smo ih pozvali putem naših institucija. Bili smo u pripravnosti i čekali odgovor. Na svu sreću, javili su nam da su uspjeli izvući rudare. Bili su nam veoma zahvalni – navodi Zaimović.

Nezvanični kontakti

Kako kaže, s obzirom na to da institucije BiH i Vlade Kosova nemaju razvijene odnose, cijela komunikacija tekla je nezvanično.

– Tu je rudarska solidarnost važna. Ne bi trebalo biti prepreka. Uspjeli smo stupiti u kontakt i ponuditi pomoć – ističe direktor brezanskog rudnika.

Problem s vizama

– Iako imamo dobro opremljenu i iskusnu četu za spašavanje. Da bismo otišli pomoći kolegama, trebaju nam vize. Ljudi mogu pomrijeti tamo, zatrpani u jami, ugušiti se, dok mi čekamo da nam neko izda vizu… To je suludo. Nadam se da bi u ovakvim slučajeva bilo drugačije – zaključuje Zaimović.

AVAZ

Podijelite članak
  • 8
    Shares