Portal 072info

Spasite našu djecu od bahatih i nesavjesnih vozača – dok nije kasno!

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Da je situacija u saobraćaju u glavnom gradu BiH katastrofalna mogli smo se uvjeriti proteklih dana, kada je gotovo svakodnevno zabilježena teža saobraćajna nesreća, a pojedine su završavale i gubitkom ljudskih života. Nažalost, poboljšanje situacije se još uvijek ne nazire, a tome u prilog ide i pismo čitatelja DEPO Portala, koji nam je skrenuo pažnju na problem u naselju Marijin Dvor, gdje nepropisno parkiranje svakodnevno pješake dovodi u opasnost.

Pismo čitatelja prenosimo u cjelosti:

“Obraćavam Vam se ovim putem u nadi da ćete pomoći stanovnicima naselja Marijin Dvor u rješavanju problema koji traje već mjesecima, a po pitanju kojeg policija ne radi skoro ništa.

U ulici Kranjčevićeva već duži niz mjeseci vlasnici i gosti obližnjih kafića uski trotoar ispred svojih objekata namijenjen kretanju pješaka koriste kao vlastiti, privatni parking prostor. Ovo se dešava na relaciji duž trotoara od Doma pisaca (u pravcu Vojne bolnice) sve do Kineskog restorana, mada gosti ovih objekata ne predstavljaju problem (obzirom da ih i nema), već gosti objekata između pomenutih.

Svakodnevne kolone automobila parkiranih duž trotoara (čak i do 15 motornih vozila) u potpunosti onemogućavaju kretanje pješaka na ovoj dionici i izlažu ih ozbiljnoj opasnosti.

Moram pomenuti da vozači nerijetko razvijaju i veće brzine od dozvoljenih na ovom pravcu te se tokom proteklih godina desio sigurno dvocifren broj saobraćajnih nesreća na istom. Samo na 50-100 m od problematične lokacije nalazi se Osnovna škola “Isak Samokovlija”, te su mnogobrojna djeca svakodnevno izložena riziku, uz starije i iznemogle osobe koje se svakako otežano kreću, te žene sa kolicima koje svoju novorođenčad moraju gurati kolovozom.

Pitanje je dana kada će na naslovnicama osvanuti vijest iz crne hronike kako su neko dijete ili starica izgubili život na pomenutoj lokaciji, a sve zbog bahatih i nesavjesnih vozača koji očigledno ne shvataju šta mogu uzrokovati ovakvim ponašanjem, ili ih jednostavno nije briga.

Za takve bi u funkcionalnoj pravnoj državi policija koja sprovodi zakon i kazna po džepu trebali biti opomena i rješenje. Međutim, nerijetko su sami pripadnici policije gosti kafića, te to objašnjava činjenicu da se ni nakon mnogobrojnih upućenih poziva često ne pojavljuju na lokaciji, a ukoliko se i pojave, mogućnost da ćete vidjeti kaznu zakaćenu za nečije brisače je ravna nuli, obzirom da je gazda kafića uvijek pripravan na pojavu policije izaći vani i pregovarati. O molbama da se pauk pošalje na lokaciju smiješno je i govoriti.

Iz navedenih razloga, ovim putem apelujem na Vaš medij kao glas građana, da učinite sve što je u Vašoj moći kako bi nadležni reagovali na ovakvo ponašanje kako nesavjesnih vozača, tako i policije, te kako bi se ovaj problem trajno riješio, prije nego što dovede do posljedica nakon kojih nema povratka nazad. Ne dozvolite da nosimo nečiji život na duši jer nam je bilo mrsko reagovati (kao građanima) ili jer nije bilo u nečijem interesu da se problem riješi (nadležni organi)”, stoji u pismu čitatelja.

Podijelite članak