Portal 072info

Spasonosni let: Prvi put u historiji bubreg dostavljen dronom (VIDEO)

Dron je bio opremljen i padobranom u slučaju zakazivanja letjelice

Prvi puta u historiji dronom je kirurzima u američkoj bolnici dostavljen organ za transplantaciju, prenio je u petak BBC.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postoji ogromni potencijal za dostavu medicinskih potrepština dronovima a u Africi dronovima su već dostavljena cjepiva.

Za prijevoz organa potreban je posebno dizajnirani dron koji ujedno može održavati organ za transplantaciju u upotrebljivom stanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Primateljica bubrega bila je 44-godišnjakinja iz Baltimorea koja je na organ čekala osam godina. “Sve skupa je zadivljujuće. Prije nekoliko godina ovo nije bilo nešto na što biste računali”, kazala je pacijentica.

Prema mreži za donacije organa u SAD-u u 2018. evidentirano je 114.000 ljudi na listama čekanja. U 1,5 posto slučajeva organi nikad nisu došli do odredišta a gotovo četiri posto kasnilo je dva ili više sati, prenosi Hina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Dostavljanje organa od donora do primatelja sveta je dužnost s mnogo elemenata. Ključno je da pronađemo načine da to radimo bolje”, kaže Joseph Scalea, profesor kirurgije s medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland i jedan od kirurga koji je izveo transplantaciju.

“Kao rezultat iznimne suradnje kirurga, inženjera i Savezne uprave za letove, stručnjaka za osiguravanje organa, pilota, medicinskih sestara i pacijentice uspjeli smo obaviti pionirski pothvat u transplantaciji”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dron je prešao put od gotovo pet kilometara i za to je bilo potrebno mnogo nove tehnologije uključujući prilagođeni dron koji može uz organ prevoziti i kamere i druge sustave za osiguravanje organa u letu i komunikaciju preko gusto naseljenog područja.

Podijelite članak
  • 42
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME