Spavači u parlamentu: Za njih ste možda čuli, ali su rekorderi po neaktivnosti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Veliki je broj političara koji bi na otvorenom tržištu rada teško pronašli posao. Među njima su i državni parlamentarci koje građani skupo plaćaju.

Građani su za njihov skupi (ne)rad dobili nula pitanja i/ili inicijativa, a za neke od njih nije poznato da su ikada učestvovali u parlamentarnim diskusijama.

Na web stranici Parlametar.ba dostupni su podaci o tome koliko koji zastupnik i delegat u Parlamentu Bosne i Hercegovine ima pitanja i inicijativa te na koliko je sjednica prisustvovao.

U Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine su i oni koji imaju nula pitanja/inicijativa, a prosjek je 37. Među takvim zastupnicima su:

  • Jakov Galić iz Socijalističke partije;
  • Mirsad Kukić iz PDA;
  • Obren Petrović iz SNSD-a.

Postoje i oni koji su “uspjeli” u tome da imaju jedno pitanje/inicijativu, a to su:

  • Darijana Filipović iz HDZ-a;
  • Dragan Bogdanić iz SNSD-a;
  • Nermin Mandra iz SDA.

Zastupnici Zastupničkog doma koji imaju manje od 10 pitanja/inicijativa su i Edin Mušić (SDA), Ljubica Milanović (SNSD), Mijo Matanović (HDZ), Nada Mladina (SDP), Predrag Kožul (HDZ), Šemsudin Dedić (SDA) te Vlatko Glavaš (DF).

Prema podacima Parlamentar.ba, prosječan broj pitanja/inicijativa u Domu naroda je sedam. Navedeno je da delegati, a koji su i zamjenici predsjedavajućeg ovog doma, Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) zvanično nemaju niti jedno pitanje/inicijativu. I delegat Munib Jusufović iz SBB-a također nije imao inicijativa/pitanja. Manje od prosjeka imali su Amir Fazlić (SDA), Asim Sarajlić (SDA) Bariša Čolak (HDZ) i Sredoje Nović (SNSD).

Da li su (ne)zadovoljni radom nekih od ovih parlamentaraca, građani će za mjesec dana imati priliku reći na Općim izborima.

Klix.ba