Spavanje koje traje duže od devet sati potencijalno može biti opasno za neke ljude

Screenshot 4 85
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Činjenica je da je san izuzetno važan. Skraćivanjem sna mogu se pojaviti mnogi zdravstveni problemi, od srčanih bolesti do pretilosti i dijabetesa. Međutim, predugo spavanje također može biti opasno.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, više od trećine odraslih spava manje od sedam sati noću, ali šta se dešava u obrnutom slučaju?

Odraslima se preporučuje da spavaju sedam do devet sati noću te se postavlja pitanje da li je moguće previše spavati. Ova tema nije dovoljno istražena, ali mnogi stručnjaci smatraju da ne treba pretjerivati.

Metaanaliza koja je objavljena prošle godine u časopisu Američkog udruženja za srce je pokazala da rizik od smrti raste sa svakim dodatnim satom spavanja. Spavanje u trajanju od devet sati bilo je povezano sa 14-postotnim povećanim rizikom od umiranja, 10 sati sa 30-postotnim rizikom, a 11 sati sa 47-postotnim rizikom. Rizik od fatalnog ishoda zbog srčanih bolesti i moždanog udara se također povećavao duljim periodom spavanja, piše Health.

“U modernom načinu života ljudi imaju tendenciju da namjerno ograničavaju san zbog posla, brige o članovima porodice, hobija i sličnih aktivnosti. Podaci do kojih smo došli pokazuju da prekomjerno spavanje može biti štetnije od nedovoljnog”, rekao je za Health Chun Shing Kwok, vodeći autor studije.

Druga istraživanja su pokazala da redovno noćno spavanje koje traje više od sedam sati može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa. Još jedno istraživanje je pokazalo da je “ekstremno trajanje sna” (kao i nedovoljno spavanje) povezano sa višim nivoima C-reaktivnog proteina, marker rizika od kardiovaskularne bolesti.

Nijedno od navedenih istraživanja nije dokazalo da duže spavanje uistinu uzrokuje zdravstvene probleme ili smrt. Dr. Kwok je izjavio da su istraživali povezanost između manjka sna i oboljenja te da još uvijek nije poznato zbog čega su tačno oni u korelaciji.

“Duže spavanje može biti indikator ‘prikrivenog’ zdravstvenog problema koji još uvijek nije utvrđen, poput zatajenja srca, anemije, hipotireoze ili opstruktivne apneje u snu”, rekao je on.

Drugim riječima, iako uskraćivanje sna zapravo može dovesti do zdravstvenih problema, previše sna je vjerovatnije pokazatelj da nešto već nije uredu.

“Povezanost ne znači uzročnost. Činjenica da previše spavate sama po sebi vjerovatno ne stvara probleme, ali može biti indikacija da se događa nešto loše”, kazao je dr. Robert W. Greene, profesor na Univerzitetu u Teksasu.

Imajte na umu da se individualne potrebe za snom razlikuju, možda ćete odspavati više od devet sati i biti potpuno zdravi. Ako već godinama noću spavate 10 sati, odnosno imate tu naviku, vjerovatno se ne trebate brinuti.

“Probajte uočiti relativno akutne promjene. Ako ste nekad spavali sedam sati, a sada odjednom spavate više, to bi mogao biti razlog za uzbunu”, rekao je Greene.

Ako mislite da bi predugo spavanje moglo biti naznaka da nešto drugo nije u redu sa vašim zdravljem, najbolje što možete učiniti je otići doktoru.

“Doktori bi trebali razmotriti mogućnost pregleda koji su vezani za probleme sa spavanjem zato što postoje konkretne bolesti povezane sa umorom te mogu rezultirati produženim trajanjem spavanja”, objasnio je Kwok.