Portal 072info

Spavate sa kontaktnim sočivima – razmislite ponovo

Ukoliko nosite kontakta sočiva, velika je šansa da ste par puta zaspali sa njima. Možda vam se to desi kada pridremate ispred televizora, ili znatno češće, međutim, stručnjaci kažu da to nije dobra ideja, piše ”Huffington Post”.

Kada spavate sa kontaktnim sočivima vi rožnjači uskraćujete kiseonik.

„To je kao da spavate sa plastičnom kesom preko glave – to nije baš savršeno kada vam je potreban kiseonik“, tvrdi dr Rebeka Tejlor, oftalmolog iz Nešvila.

Rožnjača prima kiseonik iz vazduha kada ste budni a kada spavate nutrijente i lubrikaciju dobija iz suza i želatinaste tečnosti nazvane aqueous humor. Ukoliko nosite kontaktna sočiva dok spavate, ona se ponašaju kao barijera između zatvorenih kapaka i rožnjače.

Kada ste budni, sočivo bi trebalo da se pomjera – oko jednog milimetra prilikom svakog treptaja, kako bi dozvolilo rožnjači da dobije kiseonik. Međutim, kada sa njima spavate, ona ne mogu da se pomjeraju zato što ne trepćete.

A tu je i pitanje infekcije. Svaka mikroskopska ogrebotina rožnjače – do koje može doći prilikom kontakta sa zadnjom stranom sočiva – može dovesti do infekcije bakterijama ili parazitima. Ovi mikroorganizmi mogu da dospiju u naše oči i uputem samih sočiva (sočiva mogu sadržati bakterije zato što nisu čista ili su predugo na našim očima) ili uz pomoć vode, pa čak i kada je bezbijedna za pijenje. Parazit koji se može naći u vodi pod imenom acanthamoeba može izazvati ozbiljne infekcije oke.

Zapravo, studija iz 2012. godine u “Žurnalu oftalmologije” pokazala je da je rizik od upale rožnjače 6.5 puta veći kada tokom noći nosimo sočiva koja bi trebalo da budu uklonjena na kraju dana.

Podijelite članak