AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Pripadnik specijalnih jedinica ukrajinske vojske odao je snagama Donbasa, u zamjenu za novac, listu onih koji su učestvovali u napadu na misiju OEBS-a.

Prema navodima izvora snaga u Donbasu, ukrajinski specijalac, koji je rođen 1978. godine, pozvao je telefonom policiju pobunjene Luganske oblasti s nesvakidašnjim prijedlogom, piše Srna.

Ponudio je povjerljive informacije u zamjenu za 15.000 grivni (508 eura), koje mu hitno trebaju za vraćanje kredita.

Luganska policija saopćila je da je ušla u trag ukrajinskim saboterima koji su odgovorni za eksploziju automobila posmatračke misije OEBS-a na lokalnom putu kod sela Prišib 23. aprila, kada je poginuo jedan Amerikanac, a još dva lica su ranjena.

Riječ je o diverzantima iz Osmog puka specijalnih snaga ukrajinske vojske.

Policija se pozvala na obavještajne podatke i snimke dobivene direktnim praćenjem mobilnih telefona ukrajinskih komandosa.

Osim što tvrde da su rasvijetlili napad na OEBS, luganske vlasti vjeruju da su na tragu rješenja ubistava dvojice komandanata snaga Donbasa – Motorole i Givija, koja su, navodno, također, izveli specijalci Osmog puka.

U Ministarstvu za nacionalnu bezbjednost Luganska pohvalili su se da posjeduju listu s imenima pripadnika tog puka.

Sve to pripisano je neočekivanom telefonskom pozivu i ponudi za novčanu nagodbu, koju je dao neimenovani ukrajinski specijalac, navode analitički portali.

Autor: Srna