Špediteri traže otvaranje carinske ispostave na prelazu Kamensko

2 2021 04 02 07 32 00 Kamioni granica 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Odbor Udruženja međunarodnih špeditera Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine usvojio je zaključak o upućivanju inicijative Mješovitoj komisiji za praćenje ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o graničnim prelazima da se otvori carinska ispostava na graničnom prelazu Kamensko za provođenje carinskih formalnosti, te preispita osnovanost postojanja carinskih ispostava Tomislavgrad i Livno.

“Istoj komisiji biće upućena i inicijativa u vezi sa statusom međunarodnih drumskih prelaza za promet putnika i robe, uključujući i robu koja podliježe fitosanitarnoj kontroli za granične prelaze Orašje/Županja i Kamensko/Kamensko”, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

ČITAJ JOŠ:  Vozom do Ploča: Nastavljena priča duga 120 godina, za mjesec prevezli 2.102 putnika

Pored navedenog, traži se i utvrđivanje radnog vremena od 14 časova svakim danom u sezoni i osmočasovno radno vrijeme izvan sezone svih inspekcijskih organa na graničnim prelazima na kojima je njihovo prisustvo definisano.

“Od uočenih problema, doneseni su zaključci koji se odnose na postupanje entitetskih inspekcijskih organa, Naredbi o carinjenju roba afroazijskog porijekla i objedinjenom spisku roba gdje u primjeni ne važe jednaka pravila”, navode iz Odbora Udruženja međunarodnih špeditera.

Odbor Udruženja jednoglasno je dao podršku svim inicijativama Spoljnotgovinske komore koje se odnose na probleme zadržavanja teretnih vozila na graničnim prelazima sa Hrvatskom, dodaje se u saopštenju. 

ČITAJ JOŠ:  Carinske procedure štete izvozu iz BiH: Na pomolu smanjenje prihoda i broja zaposlenih
072INFO TV