Spektakularni skup BHI – KF u Nemili: 30 godina vam dolaze jedni te isti i lažu vas, promijenimo ih!

Podijelite vijest

Predizborni skupovi Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad (BHI KF) održanim u Zenici i Nemili, nova su potvrda da kandidati za sve nivoe vlasti koji slijede ideju lidera stranke Fuada Kasumovića uživaju ogromnu podršku svih građana Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). 

Na spektakularnom predizbornom skupu u Nemili, između ostalih, obratio se Vinko Marić, ugledni privrednik i magistar iz Žepča, koji je poručio kako su svi Hrvati, Bošnjaci i jedan dio Srba 1992. godine na referendumu glasali za cjelovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.

-U Dejtonskom sporazumu je BiH cjelovita, sastavljena od dva entiteta, Brčko distrikta i tri konstitutivna naroda te želimo da takva i ostane. Po činu sam, inače, pukovnik HVO-a, a sa Fuadom Kasumovićem, liderom BHI KF, kao dobitnikom najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, odlučio sam se priključiti jedinoj alternativi za europsku BiH. Mi moramo zajedno da se borimo za budućnost svih nas, naše djece i unučadi. Nećemo dozvoliti da nas dijele na razne načine, kako to godina čine Izetbegović, Dodik i Čović. Borit ćemo se da smirimo situaciju, spustimo tenzije, razgovaramo i živimo zajedno kako smo i živjeli. Novcem od kladionica kojeg dobivaju, a koje nisu dozvolili da se oporezuju, lobiraju u svijetu i traže famozni treći entitet. Amerikanci da su željeli dati treći entitet, učinili bi to 1995. godine. To moraju izbiti iz svojih glava, nikada neće biti trećeg entiteta, niti će se Republika Srpska odvojiti od BiH! – rekao je Marić. 

ČITAJ JOŠ:  Kasumović svečano otvorio jedinstvenu dječiju čitaonicu u BiH

Kenan Uzunović, potpredsjednik BHI-KF, poručio je prisutnima kako brojni mještani koji su došli na skup svjedoče da je nekadašnji bastion SDA u Nemili davno srušen o čemu svjedoče i rezultati na Lokalnim izborima.

-Tada ste nam ukazali ogromno povjerenje, a nadam se da smo vam se u ove dvije godine to adekvatno uzvratili. Sada te dobre stvari želimo preslikati na više nivoe. Vidite šta rade iz očaja jer vide da gube. Jutros su mi montirali video. Svi koji me znaju mogu posvjedočiti da to nije moj rječnik. Možda bih i imao reći štošta jer sam izložen svakodnevnim prijetnjama, međutim, moji roditelji me nisu tako odgojili. Izađite na izbore i nemojte podržati one koji su prodali krv šehida, državu BiH odnosno reviziju Aleksandru Vučiću, vas građane kad su kupovali pokvarene respiratore… – poručio je Uzunović. 

Očekivano, najviše ovacije prisutnih građana na održanim skupovima izazvalo je obraćanje Fuada Kasumovića, lidera BHI KF i nosioca liste za Skupštinu ZDK na predstojećim izborima, čiji je izlazak pratio vatromet. Prisutnim mještanima poručio je kako bi ga bilo stid kandidata na listama stranaka koje godinama dolaze pred njih i lažu ih.

-Ovaj mjesec zovem mjesec laži, kada vam dolaze i lažu vas, a onda ih nema opet do narednih izbora. Treba raditi mandat, a onda nema potrebe ni praviti predizborne skupove. Međutim, došao sam ovdje iz poštovanja prema vama. Do deset godina može biti demokratija, preko deset godina to izrasta u diktaturu, e tako SDA hoće da vlada. Međutim, oni su još 2018. godine izgubili izbore, a onda su kupili trojicu zastupnika u Skupštini ZDK iz drugih stranaka i dali kriminalnoj organizaciji A-SDA, sada se oni zovu NES, vlast. Ta kriminalna organizacija preuzela je MUP ZDK, koji bi trebao biti narodni, i vodi ga presuđeni kriminalac Fadil Jaganjac. Ističem, tamo ima i poštenih ljudi, policajaca i inspektora. Nemojte birati sebi problem glasajući za A-SDA odnosno NES. Nemojte sebi dozvoliti jer su takvi spremni hapsiti vas i udarati, ako niste uz njih. Vlast se treba bojati naroda, a ne narod njih. Bošnjaci u BiH su odlučili promijeniti vlast i SDA. Prije nas, bila vam je SDA. Da sam na njihovom mjestu, bilo bi me stid doći ovdje i govoriti. Miralem Galijašević, koji ni ne živi u Zenici nego na Ilidži, lažno se ovdje prijavio da dobije glasove. Taj čovjek vas je uskratio za 4,3 miliona KM proglašavajući tri puta kladionice vitalnim nacionalnim interesom Bošnjaka. Vi, Bošnjaci, to zaboravljate. Probudite se već jednom! Ne trebate se bojati nikoga, izbori postoje da promijenite vlast – rekao je Kasumović.  

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Još jednom je poručio građanima da svima onima koji misle da je ovako dobro, nastave glasati za SDA.

-Ali, nemojte poslije kukati na državu. Ako hoćete da ostanete na ovim prostorima, mi moramo napraviti državu Srba, Hrvata i Bošnjaka, nema drugačije opstanka, ali ne Dragana Čovića, Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića koji se dogovore da vas prepadaju da će biti rata ako oni ne pobijede. Nema od toga ništa! Bio vam je, kažu, i Nezir Pivić kojeg su građani na prošlim izborima ponizili, ali neće da ode. Jasmin Duvnjak i njemu slični, po 30 godina su u Parlamentu i nemaju dana radnog staža. Godinama vam isti dolaze i obećavaju, ali nikada ništa uradili nisu. Pokrali su sve što se moglo pokrasti. Nudim vam alternativu, istinsku, hrabrih ljudi. Ovdje su doktori, profesori, inženjeri i uglavnom mladi ljudi. Nijednog momenta vas ne molim niti tražim od vas da glasate za ove ljude. Međutim, moje je bilo da ponudim alternativu, birajte koga hoćete. Ove godine ukoliko uslikate za koga ste glasali, kako bi se pohvalili onima za koje ste glasali, dobiti ćete kaznu od 3.000 KM i nemojte to sebi raditi. Na kraju, podržite Denisa Bećirovića. Vjerovatno ima još hiljade ljudi boljih od njega, ali trenutno imate priliku birati između Denisa i Bakira koji ne smije svoje ime staviti na plakat. Drugog oktobra imate izbore, glasajte za koga god želite, ali razmišaljte o svojoj djeci i državi. Država se odlučila promijeniti ih, budite i vi dio tih promjena. Nudim vam alternativu, a vi izaberite koga god želite – kazao je Kasumović.