Spiegel: U BiH povećanje zaraze za 75 posto, u Srbiji za 125, a u Hrvatskoj za čak 232

korona virus novi sad maske prolaznici 82
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Austrija je izdala upozorenje svojim državljanima da ne putuju u zemlje Zapadnog Balkana. Područje je dugo bilo pošteđeno od koronavirusa, da bi se zaraza odjednom drastično počela povećavati. Njemački Spiegel pokušao je dati odgovor na pitanje zašto je to tako.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da je svjestan da to nije laka odluka, tim više što je usko povezan s Balkanom. No, stanje s koronavirusom u Evropi trenutno nalikuje “vrlo krhkom porculanskom okviru”.

Austrija je u srijedu izdala najvišu razinu upozorenja za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana. Dugo je izgledalo kao da će regija biti relativno pošteđena od pandemije. Ali sada se novi slučajevi zaraze dramatično povećavaju, piše Spiegel.

U Bosni i Hercegovini za 75 posto u odnosu na prethodnu sedmicu; u Hrvatskoj za čak 232 posto, a u Srbiji za 125 posto.

Vlada u Beču uz pomoć tih brojki uspostavlja nivo sigurnosti za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo. Austrijanci koji su se u trenutku objave odluke našli u tim zemljama trebalo bi da “hitno” napuste zemlju.

Svi koji se vraćaju moraju u karantin 14 dana ili trebaju negativan COVID-19 test.

Austrija se sa svojim upozorenjem za putovanje također protivi zajedničkoj preporuci Evropske unije donesene ove sedmice, koja se odnosi na dozvolu za slobodno putovanje iz Srbije i Crne Gore u zemlje Evropske unije.

Spiegel piše da se ne može govoriti o drugom valu pandemije na Balkanu budući da, kako ističu, virus stiže sa zakašnjenjem. Vlade su rano uvele mjere za suzbijanje koronavirusa znajući da imaju slabe zdravstvene sisteme, i tako su dugo imale mali broj zaraženih.

U proteklih nekoliko sedmica zemlje Zapadnog Balkana imale su pritisaka, što od privrednika, što od građana, a i izbori su bili zakazani u nekim zemljama, piše Spiegel.

U Srbiji je, na primjer, vodeći pulmolog u februaru nazvao koronavirus “najsmješnijim virusom u svjetskoj historiji”, a predsjednik Aleksandar Vučić našalio se na “COVID-19”.