Špirić: Novac za izbore može se osigurati na dva načina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić (SNSD) komentirao je današnju sjednicu na kojoj nije usvojena odluka kojom bi Dom naroda naložio Vijeću ministara da osigura novac za izbore, piše Klix.

Špirić se tokom konferencije za medije osvrnuo na stav SNSD-a te je pojasnio kako ova stranka nema nijedan razlog da podrži odluku o pomjeranju izbora.

“Na sjednici se radilo se o zaključku kojim bi Dom naroda obavezao Vijeće ministara da osigura sredstva za izbore. Što se tiče SNSD-a nema nijedan razlog da se rok održavanja izbora pomjeri. Sve špekulacije se ne tiču SNSD-a. Postoje načini da se udovolji tom zahtjevu i to smo rekli. Jedno je da se usvoji budžet ili da entiteti osiguraju novac za izbore”, rekao je Špirić.

Naglašava da oni koji su podnijeli zahtjev (Klub Bošnjaka op.a.) ne žele rješenje već traže krivca.

“To njihovo nadmudrivanje služi za vođenje predizborne kampanje. To je bilo jasno i bilo je jasno da je ovo sjednica tokom koje će se nadmudrivati. Još 2007. godine kada je umro predsjednik RS-a tada je RS finansirao izbore i niko se nije brinuo što BiH nije imala novca. Svima mora biti cilj da se izbori održe. Bit će vremena da se krivci ganjaju. BiH plaća cijenu velikih nesporazuma od Dejtona do danas i ti se nesporazumi prelamaju i preko budžeta”, pojasnio je zvaničnik SNSD-a.

Također, ističe kako SNSD nema problem da Federacija BiH finansira izbore.

“Budžet je političko-pravni dokument. Razumijem i znam šta znači donošenje budžeta. Tačno je da je rok probijen, ali ako je moguće usvojiti budžet u narednim danima podržavamo. Ako ta mogućnost ne postoji, nudimo budućnost kao 2007. godine. Ne smeta nam da sredstva osigura Federacija. Šta je sporno?”, poručio je.

Na kraju, Špirić je naglasio kako je u BiH na sceni potpuno besmisleno stanje – što je kriza veća, vlast je stabilnija.

“Hiljade je nesporazuma i jedina smo zemlja koja ima ovakvu proceduru usvajanja budžeta. Ja sam za to da tražimo rješenje, a ne krivca. Vijeće ministara i odnosi s Parlamentom su politički. Kad god je bio zahtjev za smjenu bilo koga, ne podržavaju to ne bi podržali Srbi, Bošnjaci ili Hrvati. Što je kriza veća, vlast je stabilna. To je nonsense svuda u svijetu”, zaključio je Špirić.