Portal 072info

Spisak osuđenika koje su pomilovali Dodik, Izetbegović…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na sjednici ove institucije održanoj početkom novembra, donio je Odluku o pomilovanju osuđenog Dragana Mandića.

Bio je to jedini osuđenik kojeg je pomilovalo Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu.

Odlukom Izetbegovića, bivši ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona djelimično se oslobađa od izvršenja izrečene kazne, tako što se izrečena kazna zatvora smanjuje za jednu godinu. Sud Bosne i Hercegovine i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dali su pozitivno mišljenje o traženju pomilovanja za osuđenu osobu Mandić Dragana.

Prema podacima iz službenih glasnika koje danas prenosi Centar za istraživačko novinarstvo, u aktuelnim mandatima, koje su preuzeli nakon Općih izbora 2014. godine, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je pomilovao šest osoba, dok je predsjednik FBiH Marinko Čavara pomilovao njih pet.

Dodik je pomilovao Dajanu Ostojić iz Kozarske Dubice, osuđenu zbog ugrožavanja javnog saobraćaja, Jadranku Balać iz Prijedora, osuđenu zbog prevare, Hajru Mujića iz Sarajeva, te Kadriju i Ibru Mujić iz Srebrenice, osuđene zbog šumske krađe, kao i Vladimira Ilisića, osuđenog zbog krađe u pokušaju. Pomilovani su na način da su oslobođeni neizdržanog dijela zatvorske kazne ili im je zatvorska kazna zamijenjena uslovnom, dok je Ilisiću presuda izbrisana.

Čavara je pomilovao Mirsada Baručića iz Živinica, osuđenog zbog ubistva, držanja oružja i municije te krivotvorenja isprave, Aidu Kudumović iz Banovića, osuđenu zbog kaznenog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, Danijela Babića iz Neuma, osuđenog zbog razbojništva te Ivana Kelića iz Cazina i Zdravka Damjanovića iz Mostara, osuđene zbog ubistva. Čavara ih je pomilovao tako što im je umanjio zatvorske kazne ili ih je zamijenio uslovnom.

Zbog sumnje na zloupotrebu položaja i nezakonitosti prilikom dodjele pomilovanja, protiv Čavarinog prethodnika Živka Budimira i nekolicine drugih osoba, pred Općinskim sudom u Sarajevu vodi se postupak. Prema podacima koje je dobio CIN, u toku je pauza u sudskom procesu zbog Budimirove operacije kičme.

U četverogodišnjem mandatu Budimir je pomilovao 247 osoba, među kojima su i oni koji su već ranije dobili pomilovanje za isto krivično djelo, javio je CIN.

N1

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box