Portal 072info

SPJ MUP ZDK: Uhapšeno i neutralizovano nekoliko osoba osumnjičenih za pljačku i ubistvo (VIDEO)

Zvanično je publikovan i objavljen promotivni video u video produkciji dron.ba, na kojem je na vrlo kreativan i efektan način prikazano izvođenje vježbi pripadnika Specijalne policijske jedinice (SPJ) Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Prikazana vježba je simulacija policijske akcije nakon izvršenog ubistva, kada na lice mjesta dolaze forenzičari, kako bi izvršili uviđaj i prikupili sve tragove i dokaze. Paralelno sa tim radnjama, u Centru za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice, heliodrom i centralni arhiv, zasjeda Štab, koji odmah angažuje tim za rukovođenje dronom, radi vršenja nadzora spornog lokaliteta i objekta, prikupljanja snimaka, mapiranja i lociranja izvršilaca krivičnog djela. Nakon analize snimaka iz zraka, sačinjen je plan akcije a policijskim timovima je izdata naredba za kretanje u akciju.

Koordiniranim djelovanjem timova za upad, te snajperskog, ronilačkog i alpinističkog tima Specijalne policijske jedinice, uz angažovanje službenih pasa, naoružana lica koja su izvršila ubistvo i koja su otvorila paljbu na policiju su locirana i u kratkom roku neutralisana i stavljena pod kontrolu. Takođe je pronađeno i oružje, koje je odbačeno prilikom bjekstva osumnjičenih lica.

Na ovom videu prikazan je jedan koordiniran, brz i efikasan pristup i djelovanje specijalnih policijskih timova, koji je rezultat intenzivnih obuka u proteklom periodu, a takođe je prezentirana i specijalistička oprema navedene jedinice, koja je ovoj pokaznoj vježbi dala jedan novi kvalitet.

Cilj ovog video materijala i ovih aktivnosti je da našim građanima prezentiramo usvojene policijske vještine, te demonstriramo specifične krizne situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici Specijalne policijske jedinice, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu, naoružane izvršioce najtežih krivičnih djela lociraju i lišavaju slobode a postavljeni zadatak izvršavaju u cijelosti.

Podijelite članak
  • 22
    Shares

Počitajte još

ŽEPČE: Prepoznajete li lopova: Vlasnik nudi novčanu nagradu

072info

ZENICA Nožem ubio nesuđenog zeta pa slagao da ga je ubo bik: Fikretu Rožajcu 15 godina robije

072info

Nakon što su u Zenici pronađena tri tijela: Poznato od čega su umrli Muhamed, Medo i Omer

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box