Splet nesretnih okolnosti doveo do smrti osmero mladih iz Posušja, nema krivičnog djela

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Istraga smrti osmero mladih iz Posušja, koji su u novogodišnjoj noći stradali od trovanja ugljen-monoksidom u vikendici na Tribistovu, okončana je. Utvrđeno je da se radi o nesretnom slučaju, odnosno da nema krivične odgovornosti bilo koga u ovom slučaju.

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio postupajući tužilac Borislav Čuljak.

Kako je kazao tužilac, radilo se o spletu nesretnih okolnosti, kao i nedostatku znanja o potencijalnoj opasnosti.

Podsjetimo, ranije je toksikološki nalaz potvrdio da je kod svih osmero stradalih došlo do intoksikacije smrtonosnim plinom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna.

ČITAJ JOŠ:  Drama u BiH: Tuklo se više osoba, jedna uhapšena, tri povrijeđene

Tužilaštvo je obavilo i ostala potrebna vještačenja, te je utvrđeno da je izvor smrtonosnog plina, koji se sasvim opravdano naziva i “tihi ubica” jer nema nikakvog mirisa, agregat za proizvodnju struje, koji je jedan od stradalih mladića donio i postavio u vikendici.

Agregat se nalazio u ostavi, na kojoj je bio mali prozor koji je bio otvoren na kipu jer je kroz njega bio provučen kabl preko kojeg je u prostoriju gdje su bili mladi provedena struja i najvjerovatnije je tuda došlo do ulaska smrtonosnog plina.

ČITAJ JOŠ:  TOTALNA OBUSTAVA SAOBRAĆAJA: Sudar dva vozila na Vjetrenicama kod Zenice

U nezapamćenoj tragediji koja se dogodila u novogodišnjoj noći u Posušju, život su izgubili Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Oni su do ranih jutarnjih sati bili budni, a pronađeni su na uglu u sjedećem položaju.

Kasnija obdukcija pokazala je da se najvjerovatnije radilo o gušenju, a što je potvrđeno i toksikološkim nalazom.

Sličan slučaj desio se nepuni mjesec kasnije kada su u garaži u Bosanskoj Kostajnici u vozilu pronađeni mrtvi mladić i djevojka od 29, odnosno 19 godina.

ČITAJ JOŠ:  Na Badnji dan upao u kuću i mobitelom osvijetlio vlasnika: "Daj pare"

Obdukcijom obavljenom u Zavodu za sudsku medicinu RS-a utvrđeno je da je neposredni uzrok smrti gušenje ugljen-monoksidom u situaciji zatvorene garaže i automobilskog motora koji je bio u pogonu.

Usljed trovanja ugljen-monoksidom preksinoć je u Zagrebu preminuo muškarac iz Bugojna, a još šest osoba zatražilo je ljekarsku pomoć. Radi se o državljanima BiH koji su u Hrvatsku došli raditi.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, uzrok trovanja je kvar na plinskom bojleru.

GODISNJICA
MARKETING