Portal 072info

Spomenik prirode Tajan kod Zavidovića: Prelijepa zelena oaza

25B80F4D 0160 4764 913F B3995F98C798
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U impresivnom mozaiku bh. zanimljivosti posebno mjesto pripada Spomeniku prirode Tajan. Radi se o najmlađem zaštićenom području u BiH i jedinom u Zeničko-dobojskom kantonu.

Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih dijelova Spomenika prirode pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam. Raspolaže svim potrebnim objektima i infrastrukturom za zanimljiv i prijatan boravak gostiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Spomenik prirode Tajan smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Svake godine sve veći broj turista posjeti područje parka i uživa u netaknutoj prirodi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Biciklističke staze

Da se lokalitet Spomenika prirode Tajan ponudi posjetiteljima kao gotov turistički proizvod i pretvori u atraktivnu turističku destinaciju pobrinuli su se izvanredni poznavaoci ovog područja i Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona, koja je u saradnji s Evropskom unijom realizirala projekt uređenja parka, pretvorivši ga u ponudu kojom se kroz “srce na dlanu” nude adrenalinske i avanturističke ture, upotpunjene ponudama ekoturizama, geoturizama i sportskog turizma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do parka iz Sarajeva možete da dođete iz dva pravca. Ako idete prema Kaknju, skrećete na regionalni put za izletište Ponijeri. Drugi pravac iz Sarajeva vodi prema Doboju i Zenici. Nakon Zenice skrenete za Zavidoviće, a onda nastavite 15-ak kilometara sve do Kamenice koja se nalazi u sjevernom dijelu Parka.

Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni i vodopadi, pećine i jame, veliko kraško vrelo i arheološka nalazišta čine Spomenik prirode Tajan pravim mjestom za uživanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Turisti posjećuju ovaj park kako bi doživjeli iskustva adrenalinskih sportova, kao što su rafting i XC cross trke. Također, park Tajan je idealan za brdski biciklizam. Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih rječica nudi brojne mogućnosti za izbor biciklističkih ruta. Ukoliko želite u info centru možete iznajmiti i opremu za brdski biciklizam, kao i za planinarenje.

Više od 200 kilometara je markirano i snimljeno GPS uređajem. Također, spomenute staze spojene su markacijom i sa susjednim gradovima, pa je moguće sigurno putovati između Zavidovića, Kaknja, Zenice, Breze i Vareša.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prva brdskobiciklistička utrka u historiji bh. biciklizma održana je upravo u Zavidovićima i tradicija se nastavlja svake godine kada se na prostorima Tajana održava MTB XC utrka.

Ljubitelji prirode mogu da uživaju u gustim crnogoričnim šumama i beskonačnim stazama u brdima. Jedan od najljepših kanjona u Bosni i Hercegovini svakako je kanjon Mašica. Dubina kanjona je 350 metara, a na pojedinim mjestima širok samo tri metra. Kada se kanjon napuni vodom od kiše, formira se potok Suhodol. Kanjon je bogat mnogim pećinama u kojima medvjedi nalaze skrovište za svoj zimski san.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jezero i vodopad

Na 12 kilometara od Info centra Tajan nalazi se i jezero Mašica. Obale jezera uokvirene su gustom šumom, uređene ste staze za šetnju oko jezera, izgrađeni roštilji s nadstrešnicama i klupama zasigurno će boravak svih posjetitelja učiniti nezaboravnim. Jezero Mašica se može koristiti za odmor i rekreaciju, ali i obavljanje raznih obuka, uključujući i ronilačke. U ljetnom periodu ovaj kanjon vam omogućava i kupanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Lukina pećina je zanimljiva, jer su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda (slično kao i u pećini Orlovača nadomak Sarajeva) koji su stari preko 15.000 godina. Ako želite možete da iznajmite i opremu za obilazak pećina uz pratnju iskusnih speologa. Također, možete da uživate i u Srednjoj pećini u kojoj možete da vidite dvorane koje su ukrašene pećinskim nakitom, stalagmitima i stalagtitima.

Ukoliko volite vodopade sigurni smo da će vas oduševiti dva vodopada rijeke Gostović. To je rijeka koja je u proljeće i jesen izazov za ekstremne kajakaše, a za ljubitelje raftinga tu je Krivaja koja se proteže kroz kanjone.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 37
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME