Portal 072info

Spor oporavak: Kakvo je danas zdravstveno stanje Michaela Schumachera

Sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, Michael Schumacher, je krajem 2013. godine doživio tešku povredu glave na skijanju u Francuskoj udarivši glavom o stijenu.

Nakon povrede on je helikopterom prebačen u u obližnju bolnicu Centre Hospitalier Universitaire de Grenoble, gdje je medicinskim zahvatom stavljen u komu nakon što je ustanovljeno da je pretrpio traumatsku povredu mozga.

U komi je proveo šest mjeseci, od 29. decembra 2013. godine do 16. juna 2014. Tada je napustio bolnicu u Grenoblu kako bi rehabilitaciju nastavio u bolnici University Hospital (CHUV) u provinciji Lausanne.

Kući je prebačen 9. septembra 2014. godine.

Od tada njegov oporavak ide jako sporo.

Šampion u Sarajevu: Kako je Schumacher došao pomoći ranjenoj djeci u ratu u BiH (FOTO)

Uz legendu Formule 1 u njegovom domu u Švicarskoj je 15 vrhunskih stručnjaka, uključujući neurologa, fizioterapeuta i logopeda. Pristup je dozvoljen samo najužim članovima porodice.

Postoje određeni izvještaji da je porodica vrlo blizu toga da odustane od Schumijevog oporavka. Razlog tome je iznimno spora stopa oporavka, praćena vrlo visokim troškovima.

Sedmično Michaelov oporavak porodicu košta 154.000 dolara, a troškovi su već premašili vrtoglavih 15 miliona dolara.

“Sretni smo što možemo objaviti da je njegovo zdravstveno stanje sve bolje, kada se u obzir uzme ozbiljnost ozljeda koje je imao. Međutim, ova borba će potrajati, a mi smo sretni što imamo priliku boriti se i pobijediti u toj borbi”, izjavila je nedavno glasnogovornica porodice njemačkog vozača Sabine Kehm.

Nadamo se da će Schumi nastaviti da se bori, onako kako je to uvijek radio i na pisti.


 

Podijelite članak