Portal 072info

Spor vam je Android? Evo kako riješiti problem RAM-a

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Velika boljka starijih mobilnih uređaja pri radu s više aplikacija nije toliko procesor, koliko nedostatak radne memorije, piše AndroidPit. RAM smartphone koristi tako da prenosi privremene podatke, a što ga je više dostupno, lakše (i obično fluidnije) je baratati s više stvari odjednom. Stoga su na toj stranici napravili vodič, kojim korisnici mogu optimizirati radnu memoriju svog uređaja na prilično bezbolan način.

Operativni sustav i pripadajući procesi će redovito zauzeti dobar dio radne memorije već po paljenju uređaja, čak i da korisnik ne aktivira neku dodatnu aplikaciju. S instalacijom više appova, widgeta i ostalog materijala, RAM se polako ali sigurno puni, a usprkos tome što je Android u današnje doba prilično sposoban upravljati resursima, uređaj se može zagušiti.
Za starije uređaje koji nisu rootani valja ograničiti količinu widgeta i live wallpapera, jer osim punjenja radne memorije itekako utječu i na trajanje baterije uređaja. Slična stvar vrijedi i za aplikacije koje bez znanja korisnika znaju boraviti ‘u pozadini’. ‘Organiziranje koje aplikacije trebaju raditi tako – a koje ne, može potrajati, no vrijedno je truda’, piše AndroidPit. Kako bi to napravili, korisnici trebaju otići na Settings, Apps ili Application Manager kako bi dobili izvještaj o svim aplikacijama na uređaju. Za onemogućavanje aplikacija dovoljno je ući u detalje i odabrati ‘Disable’, a valja upozoriti da zbog nekih deaktivacija može doći do nestabilnosti u radu uređaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

‘Animacije vole krasti radnu memoriju i nerijetko su potpuni višak’, piše AP. Njima se može upravljati nakon što se na uređaju omogući stavka ‘Developer Options’ (Settings > About Phone > sedam puta dodirnuti Build Number). Postavke uređaja sada će dobiti Developer Options, gdje je pak moguće pronaći Drawing segment uz hrpu opcija (Windows, Transition, Animator).

Rootani uređaji s microSD podrškom imaju nešto više opcija, a trik je kreirati particiju na (što je moguće bržoj) SD kartici koja će služiti kao sekundarni izvor radne memorije. To je moguće izvesti tzv. RAM Expander aplikacijama poput ove, a prije svega valja provjeriti je li uređaj kompatibilan (preuzeti MemoryInfo & Swapfile Check i napraviti test za RAM Expander). Nakon toga treba pokrenuti RAM Expander i dozvoliti joj root pristup te odabrati optimalnu vrijednost za particiju (kako bi se dobile najbolje moguće performanse). Za dovršetak priče dovoljno je dodirnuti tipku Swap Activ i uživati u nešto bržem uređaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AndroidPit napominje da će ovim potezom SD kartica postati nečitljiva na računalima.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME