Sporni lijek protiv kašlja Hrvatska i Srbija povukle, u BiH i dalje dostupan: Šta kažu u Agenciji za lijekove

Sporni lijek protiv kašlja Hrvatska i Srbija povukle, u BiH i dalje dostupan: Šta kažu u Agenciji za lijekove

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine naložila je nosiocu dozvole/proizvođaču lijeka protiv suhog kašlja Pholcodin Alkaloid 10 miligrama da dostavi prijedlog mjera nakon odluke Evropske komisije o povlačenju ovog lijeka, odgovoreno nam je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na upit koji smo proslijedili u utorak – 4. aprila.

To znači da je pomenuti lijek i dalje dostupan u našoj zemlji.

– Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prati aktivnosti koje se sprovode u državama članicama Evropske unije. S tim u vezi, Agencija je naložila nosiocu dozvole/proizvođaču lijeka dostavljanje prijedloga mjera povodom pomenute odluke Evropske komisije. Predložene mjere će Agencija ocjeniti i naložiti realizaciju odobrenih koraka i aktivnosti – navode iz Agencije.

Evropska komisija je u martu ove godine donijela odluku o povlačenju gotovih lijekova sa aktivnim sastojkom pholcodin, sa tržišta svih država članica Evropske unije.

Lijek ima dugogodišnju primjenu u tretmanu suhog kašlja. Međutim, zbog potencijalne alergijske reakcije kod pacijenata koji se podvrgavaju anesteziji, a koji su u prethodnih 12 mjeseci primali pholcodin, donesena je odluka o povlačenju, jer nije bilo mogućnosti da se uspostave mjere minimizacije navedenog rizika.

– Na tržištu BiH odobren je gotov lijek sa aktivnim sastojkom pholcodin: Pholcodin Alkaloid kapsula, tvrda, 10 mg/1 kapsula, proizvođača Alkaloid ADF Skopje – naveli su iz Agencije za lijekove i medicinska srdestva BiH.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Hravstke (HALMED) izvijestila je još u ponedjeljak da će u četvrtak, 6. aprila iz apoteka biti povučen lijek pholcodin. Lijek je iz apoteka povučen i u Srbiji.

Faktor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica