Sporni odstranjivač šminke nije distribuiran na bh. tržištu

Sporni odstranjivač šminke nije distribuiran na bh. tržištu

bih-na-trzistu-otrovna-sminka-koja-uzrokuje-smrt-slika-11202

Bezuljni odstranjivač šminke sa očiju marke Essence, koji u sebi sadrži bakteriju, prema podacima kojima Agencija za nadzor nad tržištem BiH trenutno raspolaže, nije distribuiran na bh. tržištu.

Početkom ove sedmice firma Cosnova, sa sjedištem u Njemačkoj, povukla je iz prodaje bezuljni odstranjivač šminke sa očiju marke Essence. Mikrobiološka analiza je pokazala da ovaj proizvod sadrži bakteriju koja izaziva oboljenja pluća i može da bude opasa po život, posebno kod slabijeg imuniteta.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH je kontaktirala sve veće trgovačke lance, iz kojih je dobila pismenu potvrdu da ovaj proizvod nije ni bio u prodaji, te da nije distribuiran preko njihovih mreža.

“Da bismo bili potpuno sigurni, uputili smo nadležnim inspekcijama u Federaciji, RS-u i Brčko distriktu da izvrše dodatne provjere i ako se proizvod pronađe na tržištu on će se povući”, kaže direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Lenka Kozić.

Konačne informacije o tome da li je na tržištu dostupan Essenceov bezuljni odstranjivač šminke sa očiju možemo očekivati krajem naredne sedmice. Inače, bakterije u odstranjivaču možete prepoznati ukoliko je bistra tečnost zamućena, te se u njoj nalaze viskozne strukture.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS