Sprema se veliki zaokret u Švicarskoj: Najavljeno ukidanje covid potvrda!?

covid potvrde pixsell 1
Photo: Davorin Visnjic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Švicarski ministar zdravstva Alain Berset dao je za naznačiti da bi covid potvrde u njegovoj državi ubrzo mogle biti ukinute s obzirom da je odgovor tamošnjeg javnozdravstvenog sistema na pandemiju koronavirusa, kako se čini, “na pravom putu”.

Isprava koja, kao i u dobrom dijelu ostatka Europe, pokazuje je li neka osoba cijepljena, preboljela covid ili posjeduje negativan test na koronavirus, u Švicarskoj je u uporabu uvedena u srpnju prošle godine, a njezino posjedovanje je uvjet za ulazak na niz javnih mjesta i događaja. No, Berset je u subotu izjavio da je možda došao trenutak da se čitav sistem covid potvrda, o kojima su Švicarci u jednom trenutku glasali i na referendumu, stavi van snage.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Teška krađa u apoteku i stan

– Čini se da je vrijeme uporabe covid potvrda pri svome kraju, rekao je za list Schweiz am Wochenende.

Dodao je da mu se čini da je država “na pravome putu”, ali je upozorio i da se “virus u nekoliko navrata pokazao nepredvidivim”.

Tokom prošle godine u više švicarskih gradova organizirani su prosvjedi zbog uvođenja kontroverznih potvrda, ali i drugih korona restrikcija, a nakon što su protivnici lockdowna prikupili gotovo 200.000 potpisa, u decembru je organiziran i referendum na kojemu je većina građana dala podršku tadašnjim epidemiološkim ograničenjima, uključujući i potvrde.

ČITAJ JOŠ:  Žandarmerija RS-a se s oklopnim vozilima "despot" osposobljava za vojno djelovanje

Od 20. decembra sistem potvrda je postrožen na način da samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli smiju ulaziti u restorane, na kulturna i sportska događanja te na druge javne događaje u zatvorenim prostorima. Također, privatna okupljanja su ograničena na maksimalno 10 ljudi ako je među njima samo jedna osoba starija od 16 godina koja nije ni preboljela covid niti se cijepila.

Prošlu srijedu je vlada najavila da će pravila o samoizolaciji i obveznom radu od doma produljiti do kraja februara. Također je iznijela planove da zadrži druge restrikcije sve do marta s obzirom da je Švicarska trenutno suočena s petim epidemijskim valom.

ČITAJ JOŠ:  Ruski obavještajci vršljaju Balkanom: Srbija i Kosovo na ivici konflikta, šta će uraditi SAD i EU

Iako je u petak evidentirano gotovo 38.000 novih slučajeva zaraze, ministar Berset je u subotu izjavio da bi vlada ipak mogla preinačiti odluku o obveznom radu od doma u preporuku kao i da bi mogla u potpunosti ukinuti obavezu samoizolacije ako u sljedećih nekoliko tjedana dođe do poboljšanja situacije.

GODISNJICA
MARKETING