Spremaju se izmjene zakona: Isticanje ustaških i četničkih simbola kažnjavat će se zatvorom u Hrvatskoj

Hrvatski sabor trebao bi do kraja maja raspravljati o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (KZ) koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u KZ želi ugraditi članak o zabrani javne upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, piše u srijedu Jutarnji list.

Riječ je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus koji je organizirao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionirala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

Jutarnji list piše da se u nacrtu koji su dobili na uvid predlaže dopuna zakona tako da se nakon članka 325. dodaje članak 325. a) „Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima” s tekstom: “Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili jedinica, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine”.

Nacrt izmjena i dopuna zakona još predviđa da će se onaj ko kazneno djelo počini putem tiskanih ili elektroničkih medija ili računalnih ili društvenih mreža kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine, a onaj ko “proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavka 1. ovog članka, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”.

Nacrt predviđa izuzetak i to “kada se obilježja iz stavka 1. javno koriste s namjenom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promicanju umjetnosti ili nauke, istraživanju ili poučavanju, izvještavanju o tekućim ili historijskim događajima, ili sličnim svrhama, to ne predstavlja kazneno djelo iz stavaka 1., 2. i 3. ovog članka”.

Prethodni članakOvako se poštuju mjere u bh. kantonu: Nargila barovi puni, školske klupe prazne (FOTO)
Sljedeći članak(VIDEO) Vozila ga i dok su padale bombe: Dušanka sa Mercedesom prešla preko 870.000 km