Spremite se za novo poskupljenje goriva

Kod nas cijena nafte, nažalost, nije padala kada je to bio slučaj u svijetu, pa je teško prognozirati što će se sada dogoditi, ali prije će poskupjeti nego što će doći do pojeftinjenja – istaknuo je Grbić

Nakon što je cijena nafte na svjetskom tržištu već treću sedmicu zaredom znatno porasla, novo poskupljenje uskoro se očekuje i na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini.

Gorivo je već prošle sedmice poskupjelo u Hrvatskoj i Srbiji, dok u BiH od početka godine nije bilo novih poskupljenja.

Milenko Bošković iz Udruge prometnika naftnih prerađevina FBiH kazao je za Avaz da je teško prognozirati koliko bi poskupljenje moglo biti, ali je siguran da će doći do promjene cijena.

– U Hrvatskoj je gorivo poskupjelo i prije nego što je cijena nafte porasla na svjetskom tržištu. U FBiH i dalje imamo zaokruživanje cijena na pet feninga. Kada bi to bilo ukinuto, cijene bi sigurno bile niže. Ipak, realno je da će doći do poskupljenja. Kod nas je na sceni toliko šarenilo kada je riječ o cijenama da se ne zna više ni ko je poskupio, a ko nije – smatra Bošković te dodaje da Udruga nema ingerenciju za formiranje cijena.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a Nikola Grbić kazao je da se cijena goriva u Republici Srpskoj kreće od 2,23 do 2,35 KM po litri.

– Ako je poskupjelo na svjetskom tržištu, možemo samo očekivati nove, više cijene. Kod nas cijena nafte, nažalost, nije padala kada je to bio slučaj u svijetu, pa je teško prognozirati što će se sada dogoditi, ali prije će poskupjeti nego što će doći do pojeftinjenja – istaknuo je Grbić.

Dodao je da je trenutno litar goriva jeftinija u Hercegovini nego na pumpama u Banjoj Luci i Prijedoru, a da su cijene uglavnom vrlo različite od pumpe do pumpe.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte prošle sedmice porasla je za 3,6 posto. Kada je riječ o američkom tržištu, barel je poskupio za 4,3 posto.