Spremljena su drva za izbornu vatru

Spremljena su drva za izbornu vatru

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović biće kandidat ove stranke na oktobarskim opštim izborima za srpskog člana Predsjedništva. Njegov protivnik će najvjerovatnije biti aktuelna predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, dok će se lider SNSD-a Milorad Dodik i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić “bosti” za fotelju predsjednika Srpske.

Priznanje Trivićki

Sjednica Glavnog odbora SDS-a održana je juče kasno u Banjoj Luci, a na njoj su, osim Šarovićeve kandidature, potvrđene liste za Narodnu skupštinu RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Predsjednik GO SDS-a Milan Miličević nije povukao javno pismo u kojem se prije desetak dana odrekao kandidature za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na nedavno održanoj sjednici Predsjedništva SDS-a pao je i prijedlog da ova stranka kandiduje Draška Stanivukovića (PDP) za srpskog člana Predsjedništva BiH, ali je to odbačeno zato što ne bi, kako je istaknuto, “prošlo organe stranke”. Šarović je na taj način ostao sam i čini se da ima lakši zadatak nego Jelena Trivić.

Bivši predsjednik SDS-a i delegat ove stranke u Vijeću naroda RS-a Vukota Govedarica nosilac je liste Izborne jedinice 9 (Hercegovina), dok “sarajevsko-romanijska divizija” SDS-a na listu ide u najjačem sastavu, predvođena Darkom Babaljem i Marinkom Božovićem. Nosilac “krajiške” liste za PD PSBiH biće Miladin Stanić, dok će Izbornu jedinicu 2 predstavljati (ponovo) Mladen Bosić.

Podsjećamo, Šarović je prvi put postao član Predsjedništva BiH 2002. kada je zauzeo stolicu u tročlanom tijelu uz Dragana Čovića i Sulejmana Tihića. Godinu kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a zamijenio ga je Borislav Paravac.

Sa druge strane, SNSD u izbornu vatru baca dva najjača aduta – Milorada Dodika i Željku Cvijanović. Kako stvari sada stoje, Cvijanovićeva će trčati za sarajevsku, a Dodik za banjolučku fotelju. Mnogo je onih koji smatraju da je to ujedno veliko priznanje za Jelenu Trivić, ali i svojevrsna kazna za Željku Cvijanović.

– Dodik zna da je Trivić snažan kandidat i da samo on može da je pobijedi. On je u više navrata govorio o tome da je njegova najveća snaga u Srpskoj, a ne u Sarajevu. Cvijanovićeva se nije proslavila u fotelji predsjednika Srpske, pa će “po kazni” morati tražiti nastavak političkog puta preko Sarajeva, kazao je za Oslobođenje odlično obaviješten izvor iz vrha SNSD-a.

Povratak Radojičića?

Zanimljivo je da bi u izbornu utakmicu mogla ući dva Dodika – Milorad, ali i njegova kćerka Gorica, koju je Gradski odbor Banja Luka predložio na široj listi kandidata za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Na toj listi se nalaze i aktuelni direktor Poreske uprave RS-a Goran Maričić, direktor FZO Dejan Kusturić, ministri Dragan Lukač i Srđan Rajčević, bivši gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, aktuelni predsjednik Gradske skupštine Mladen Ilić, narodni poslanici Srđan Mazalica, Momčilo Antonić, aktuelni predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić… Nebojša Radmanović i Nikola Špirić nalaze se na listi SNSD-a na lokalu za Parlament BiH.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE