penzioneri
26.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sarajlije uzivaju u suncu i odmoru u kaficima. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 4, 2021 @ 11:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

U Federalnom zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje sve je spremno za julsku isplatu penzija 5. augusta, kada će penzioneri uz penziju dobiti i jedokratnu finansijsku podršku koja je od 100 do 120 KM, ovisno o visini penzije.

Ipak, neće svih 425.962 penzionera dobiti pomoć, već 363.310 korisnika.

– Osobe koje nisu rezidenti Bosne i Hercegovine, tj. korisnici koji primaju penziju od Federalnog zavoda PIO, a imaju prebivalište u inostranstvu neće dobiti jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH. Korisnici koji su u radnom odnosu također nemaju pravo na jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH – objašnjava nam Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO.

Pomoć neće dobiti ni korisnici sa najvišom penzijom od 2.174 KM.

– Novčana pomoć se isplaćuje samo korisnicima koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu Uredbe o isplati, što znači da korisnici penzije koji iz bilo kojih razloga nisu u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe neće dobiti ovu pomoć. Na čeku će stajati stavka jednokratni novčani iznos penzije kako je i regulirano uredbom Vlade FBiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u FBiH – rekao je Lizde za Oslobođenje.

LIDER