Portal 072info

SPRIJEČEN ATENTAT NA EMIRA KUSTURICU: Pogledajte ko ga je pokušao ubiti…

Poznatog reditelja Emira Kusturicu (60) htjeli su da ubiju nekadašnji pripadnici grupe „Osvetnici“ jer su smatrali da ugrožava njihove poslovne interese, ekskluzivno saznaje „Alo!“ od izvora bliskih istrazi! To je otkriveno prisluškivanjem razgovora članova grupe, koji su duže vrijeme bili na „radaru“ srpske i bosanskohercegovačke policije.

– Policija je ovo saznala dok je prisluškivala razgovore uhapšenog Bobana Inđića, komandanta interventne višegradske brigade. Iz tih razgovora se čulo da im Kusturica predstavlja smetnju zbog bliskosti s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i da su zbog toga u opasnosti. Posebno im je trn u oku bio Kusturičin projekat Andrićgrad kod Višegrada i lokali koje je tamo sagradio i rentirao – kaže dobro obaviješteni izvor lista Alo blizak istrazi.
Kusturica bez komentara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Emir Kusturica nije želio da komentariše  saznanja da su mu „Osvetnici“ radili o glavi.

– Stvarno nemam vremena za komentare. Na sastanku sam, čujemo se – kratko  je rekao reditelj i prekinuo vezu.
Inače, policije Srbije i BiH  su, po nalogu tužilaštva obe države, uhapsile i Gojka Lukića, brata haškog osuđenika Milana Lukića (47), zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Štrpcima 1993. U ovoj zajedničkoj akciji u Srbiji je uhapšeno pet, a u BiH 10 osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Oni se sumnjiče da su 1993. na železničkoj stanici u mestu Štrpce iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli 20 putnika, koji su ubijeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među uhapšenima je i komandant višegradske brigade Luka Dragićević, koji je uhapšen u Srbiji. Kako se navodi u saopštenju Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u Prijedoru i Višegradu su uhapšeni i Obrad Poluca (43), Novak Poluca (51), Oliver Krsmanović (51), Petko Inđić (54), Radojica Ristić (45), Momir Nikolić (52), Vuk Ratković (64) i Dragan Lakić (54) zbog sumnje da su na području Višegrada tokom 1993. počinili krivično delo iz člana 173 KZ BiH, ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Krsmanoviću se pred Sudom BiH već sudi za ratni zločin na području Višegrada i učestvovanje u silovanju Bošnjakinja tokom 1992.

– Među osumnjičenima ima visokorangiranih vojnih zvaničnika VRS iz tog perioda, kao i direktnih izvršilaca koji su učestvovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava, koje su nakon ubistva bačene u reku Drinu – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA su pretresli i objekte na tri lokacije na području Višegrada kako bi pronašli i privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić smatra da je suština ovog predmeta dobra regionalna saradnja, ali i priznaje da je bilo zataškavanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Isto tako, moramo da kažemo da je bilo zataškavanja činjenica iz ovog predmeta sve do 2013, kada je formiran novi istražni tim u MUP-u i u tužilaštvu koji je sada došao do rezultata, odnosno šanse da se ovaj tragični zločin konačno i pravosudno reši – naglasio je Vekarić.

Kako je sud u Bijelom Polju utvrdio, putnici su izvedeni iz voza, odvedeni u školu u Prelovu u višegradskoj opštini, gde su opljačkani i pretučeni, a zatim su odvedeni do napuštene kuće blizu Drine i ubijeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Žrtve „Osvetnika“

U ovom zločinu ubijeni su Esad Kapetanović (19), Ilijaz Ličina (43), Fehim Bakija (43), Šećo Softić (48), Rifet Husović (26), Senad Đečević (16), Ismet Babačić (30), Halil Zubčević (49), Adem Alomerović (59), Muhedin Hanić (27), Safet Preljević (22), Džafer Topuzović (55), Rasim Ćorić (40), Fikret Memetović (40), Favzija Zeković (54), Nijazim Kajević (30), Zvezdan Zuličić (23), Jusuf Rastoder (45) i Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cazin.net

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME