Spriječena deložacija Adnana Selimagića iz stana u kojem živi 44 godine!

delozacija I 696x324 1
Za danas zakazana deložacija Adnana Selimagića i njegove porodice iz stana u Ulici Bulevar Kulina bana 30b nije izvršena. Ona je odložena, a termin nove deložacije naknadno će biti utvrđen.
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Brojni stanari ovog ulaza, kao i predstavnici udruženja Porodica šehida i poginulih boraca, te drugi građani okupili su se kako bi spriječili izbacivanj na ulicu porodice koja u tom stanu živi više od 40 godina. Predmetni stan je nakon smrti Adnanovog oca dodjeljen jednoj porodici na korištenje jer je Adnan sa porodicom boravio u Australiji. Nakon povratka u Zenicu podnio je zahtjev za vraćanje stana i Općina je 2007. godine vratila stan porodici Selimagić, a porodici koja je koristila stan do tad naloženo je iseljenje. 13 godina poslije Adnanu i njegovoj porodici naložena je deložacija.

Čekajući deložaciju

Nakon te 2007. godine porodica Nermine Salčinović koja je boravila u ovom stanu je pokrenula pravni spor. Čitavo vrijeme rješenja od Općine su bila u moju korist, a kantonalno ministarstvo je ta rješenja potvrđivalo, a oni su se žalili Kantonalnom sudu koji je uporno prihvatao njene žalbe. Na zadnje rješenje iz Općine koje je potvrdilo ministarstvo oni su tužili ministarstvo i slučaj je prebačen u Sarajevo. Moj zahtjev da otkupim stan, federalni ministar je odbio 20.9.2019. i tada počinju svi problemi iz Sarajeva. Ovo je moja očevina, ovo je moj dom i ja ne mogu predati ključ od stana“, kazao je vrlo emotivno Adnan Selimagić, koji je zakazano vrijeme deložacije dočekao u prostorijama Hitne medicinske pomoći.

ČITAJ JOŠ:  Kvalitet zraka u Zenici bolji nego prošle godine, ali daleko od zadovoljavajućeg
Adnan Selimagić

Mi smo danas ovdje da podržimo kćerku poginulog pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je druga strana ovog problema. Mi smo prošli sve deložacije u ovom gradu štiteći svoje supruge, a i sama sam prošla dvije, tri deložacije i znam kako je, te smo danas došli dati podršku. Teško je kada se neka jaka snaga nasloni jadnom čovjeku na kosti, ali danas smo vidjeli da su to pošteni ljudi, imaju podršku i stanara i to mi je bila mjera da ćemo mi biti do posljednjeg momenta uz njih. Na žalost, u našoj državi se sve gleda da se riješi na neke druge načine, a pravda za običnog čovjeka, teško je doći do nje“, kazala je Nihada Niseinagić, predsjednica Udruženja Porodica šehida i poginulih boraca Grada Zenica.

ČITAJ JOŠ:  REKORDAN BROJ U KS: Novi slučajevi korone u Zenici, Bihaću, Kiseljaku...
Nihada Huseinagić, predsjednica Udruženja Porodica šehida i poginulih boraca

Druga strana u ovom postupku ima i drugo viđenje situacije. Tvrde da su 2007. godine nepravedno deložirani i da od tada šest presuda Kantonalnog suda ide u njihovu korist.

Moja supruga je dobila stan u Crkvicama od škole i zamijenile su škola i Željezara stanove. Mi smo od Željezare dobili ovaj stan, a njima smo dali stan u Crkvicama koja je taj stan dodjelila svom radniku koji je ga je otkupio. Meni je čovjeka žao, ali mi njega ne istjerujemo, prvo ga Željezara istjeruje, jer je moja supruga vlasnik stanarskog prava i ona je morala dati svoj stan u zamjenu za ovaj“, tvrdi Jasmin Salčinović, suprug Nermine Salčinović koja je druga strana u ovoj priči.

ČITAJ JOŠ:  Ministarstvo odbrane BiH objavilo konkurs za prijem u vojsku
Jasmin Salčinović

Pravni zastupnici porodice Selimagić kažu da Nermina Salčinović ima već nekretninu upisanu na svoje ime koja je puno uslovnija od ovog stana i da nema potrebe za društvenim stanom. Deložacija porodice Selimagić je odložena i naknadno će se odrediti datum nove deložacije.

Zenicainfo

GODISNJICA
MARKETING