Spriječeno krijumčarenje 15 migranata, Galić ogorčen jer nema pomoći države

Jedinica granične policije Zvornik spriječila je krijumčarenje migranata u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, u mjestu Tršić kod Zvornika, uz pomoć posebnog tima za sprječavanje nezakonitih migracija.

Kako su rekli iz Granične policije, nakon što su uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici Granične policije Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 15 državljana Pakistana i Afganistana.

– Pod nadzorom dežurnog tužitelja i prema naredbi Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe, koje su upravljale čamcom, osumnjičenih za počinjenje kaznenog djela krijumčarenje ljudi, a tijekom pretresa pronađen je određeni iznos novca u eurima i RSD, mobilni telefon sa pripadajućim i drugim SIM karticama mobilnih operatera Srbije kao i jedan pasoš Indije, što su, kao predmeti koji potiču iz počinjenja kaznenog djela, privremeno i oduzeti – navodi se u saopćenju.
Očekuje se migracijski pritisak

Obje osobe su lišene slobode i u zakonskom predviđenom roku bit će predani Tužilaštvu BiH uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu.

Preostalih 13 osoba bit će saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja te predani nadležnoj Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Copy

Direktor GP BiH Zoran Galić rekao je da su pripadnici Granične policije BiH maksimalno angažirani u zaštiti državne granice te istaknuo da Granična policija BiH nema podršku države u borbi protiv nezakonitih migracija.

– Pripadnici granične policije Zvornik još jedanput su pokazali da unatoč svim problemima s kojima se suočavaju, imaju jako dobre rezultate u sprječavanju svakog oblika kriminaliteta. Ovim putem im zahvaljujem na maksimalnoj angažiranosti, a tome je ujedno pridonio i poseban tim kojeg smo formirali u borbi protiv nezakonitih migracija. S ljepšim vremenom, očekuje se intenzivniji migracijski pritisak i sramotno je da država od početka migrantske krize ništa nije poduzela da nam pomogne u sprječavanju nezakonitih migracija – kazao je Galić.

Budžet ostao isti

Dodao je da im nisu osigurani popunjavanje ni ljudskih resursa, ni specijalističku opremu, pa čak ni gorivo za službenike koji su vanredno angažirani kako bi zaštitili kritične tačke nezakonitih prelazaka.

– Naš budžet je isti sada i prije 10 godina. Migrantska kriza, iako se stavlja na teret samo Graničnoj policiji, ona je problem koji se rješava uz maksimalnu podršku i suradnju, a osim pojedinih policijskih agencija i međunarodnih subjekata od kojih molimo pomoć, mi druge podrške nemamo – dodaje Galić.

Od početka ove godine, pripadnici GP BiH odvratili su više od 900 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. S obzirom na to da je u zimskom razdoblju bio sezonski trend pada migracijskog pritiska, već sada se očekuje intenzivniji migracijski pritisak.

IZVORAvaz
Prethodni članakMIZ Zenica: Mektebska nastava do daljnjeg online
Sljedeći članakSimptomi koji ukazuju na krvni ugrušak