Portal 072info

Spriječite upalu desni: Umjetni zubi moraju se prati svaki dan

Oralna higijena izuzetno je važna bez obzira imate li u ustima prirodne zube ili nosite zubnu protezu. Bilo da ste ugradili fiksne mostove ili imate protezu koju svaku večer skidate, zubna četkica tu igra glavnu ulogu. Vrijeme trajanja nadomjestka ne ovisi o kvalitetnijem ili manje kvalitetnom materijalu koji se koristi u izradi jer vijek trajanja ovisi isključivo o pravilnoj higijeni pacijenata. Prosječno trajanje fiksnog nadomjeska je pet godina, no to se može skratiti i povećati ovisno o brizi i čišćenju.

– Pacijenti s totalnim protezama također moraju održavati svoje protetske nadomjeske. Na površini proteza dolazi do nakupljanja plaka, te ako se on ne odstrani, u njega se ugrađuju minerali te se on pretvara u kamenac. Pritom kamenac može biti obojen različitim sastojcima iz hrane i pića. Za čišćenje proteze zato je dovoljna obična zubna četkica.

– Temeljito iščetkajte sve površine barem jednom dnevno. Tijekom spavanja ju je preporučljivo izvaditi iz usta, iz higijenskih razloga te kako bi se sluznica mogla oporaviti od opterećenja proteze. Na tržištu postoje i specijalna sredstva za dezinfekciju proteza, u kojima možete držati protezu preko noći – kaže Luka Lubina, stomatolog.

Nedovoljnim čišćenjem tog spoja dolazi do stvaranja kamenca, ali i do progresije bakterija u zub.

Postavljanjem nadomjeska na zub, zub je zaštićen od nakupljanja plaka, no na spoju zuba i nadomjeska dolazi do pojačanog nakupljanja plaka pa taj dio treba dobro oprati. Nedovoljnim čišćenjem tog spoja dolazi do stvaranja kamenca, ali i do progresije bakterija u zub. Kamenac stvara upalu na gingivi što rezultira povlačenjem zubnog mesa, čime dolazi do još većeg izlaganja spoja između zuba i krunice. Što je zub izloženiji, podložniji je i karijesu jer više nije zaštićen krunicom.

Dreamstime

– Postoje razna sredstva za oralnu higijenu što može biti zbunjujuće. Najbitnije je mehanički ukloniti sve naslage četkicom, a onda na red dolaze kemijska sredstva kao što su vodice za ispiranje. Odaberite mekanu četkicu kojom ćete nježno očistiti spoj zuba i zubnog mesa, a međuzubne prostore čistite interdentalnim četkicama koje dolaze u različitim veličinama pa upitajte stomatologa koja bi vam najviše odgovarala – piše portal mojstomatolog.hr koji radi u suradnji s Hrvatskom Komorom Dentalne Medicine.

  • Proteza se mora oprati poslije svakog jela jer laički rečeno proteza je poput posuđa – jedan “pribor za jelo”. Protezu možete povremeno očistiti u UZV kadici, ako si je imate prilike priuštiti.
  • Budući da je mjesečni limit izrade proteza u košarici HZZO-a 30 posto pacijenata po ordinaciji (a svaki mjesec se kvota ispuni), to se smatra relevantna brojka. Dakle 30 posto populacije nosi zubne proteze, a uglavnom su to starije osobe.
  • Proteza se održava kao i zubi, redovitim pranjem. No kamenac, plak i ostale naslage ovise uvelike i o sastavu sline pojedinca te vrsti prehrane i “ispoliranosti” proteze, zato proteze često izgledaju previše glatko, upravo zbog toga što se na tako ispoliranu protezu ne lijepe suvišne naslage. No i takve proteze treba redovito četkati.

Četkica i pasta za zube su dozvoljeni

Čišćenje proteza četkicom i pastom ne stvara mikrooštećenja na fiksnim protezama niti im skraćuje rok trajanja, kako se često vjeruje. Protezu treba redovito čistiti sredstvima za čišćenje proteze (primjerice šumeće tablete). Čak ju nije nužno skidati svake noći. I tvrdokorne naslage na protezi se mogu očistiti pastom za zube te zubnom četkicom, a zatim sve treba isprati s puno vode, kaže stomatolog Luka Lubina.

Krvarenje gingive ili čirevi upućuju na uzbunu

Gljivične infekcije u usnoj šupljinom najčešće se javljaju kod starijih ljudi koji nose proteze. Simptomi kandide su bijeli jezik, natečena donja usna, okus metala, loš zadah, krvarenje gingive, čirevi te napuknuti jezik.

Borna voda spašava od razvoja kandide u ustima

Protetski palatitis (jedan oblik kandide) javlja se kod nositelja gornje proteze. Manifestira se upalom i crvenilom sluznice nepca. Kod takvih slučajeva je važno voditi brigu o higijeni proteze i držati je preko noći u bornoj vodi.

Loša higijena proteza može izazvati i žvale

U promjene povezane s nošenjem proteza i bezubom čeljusti spada i Angularni heilitis (ili žvale) – upala kutova usana. Očitava se crvenilom i osjećajem pečenja na spojištu usana, a može prijeći u brazde i kraste. Povezuje se sa sniženim zagrizom čeljusti bez zubi ili nošenjem neadekvatne proteze te manjkom vitamina B.

Otuširajte zube i lijepo se i vedro  osmjehnite

Interdentalni tuš preporučuje se svim pacijentima koji imaju mostove, jer njime mogu odstraniti nakupine hrane ispod privjesnih zuba. Odlična je dugoročna investicija iako je nešto skuplji.

Budite dobri prema protezi jer vam pomaže

Nošenje protetskog nadomjestka rezultira očuvanjem estetike i funkcije zubi ali i donje trećine lica (usne i brada). Nedostatak zubi uzrokuje poteškoće u prehrani

Podijelite članak