Sramno: Najbolje bh. matematičarke ne znaju kako da otputuju na Evropsku matematičku olimpijadu

Četiri najbolje mlade metematičarke iz Bosne i Hercegovine trebale bi za mjesec dana otputovati na Evropsku matematičku olimpijadu za djevojke (EGMO), koja se održava u Rumuniji.

 

Matematičarkama iz Republike Srpske Milici Babić i Tijani Babić troškove puta snosit će Republički pedagoški zavod RS-a. Njihove kolegice iz FBiH Adisa Bolić i Neira Kurtović, nažalost, još uvijek ne znaju ko će pokriti troškove njihovog putovanja. Ne znaju da li će uopće otputovati na evropsku smotru talentiranih matematičarki. Iz kabineta federalne ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović dali su sebi truda tek toliko da su najbolje bh. matematičarke uputili na Ministarstvo civilnih poslova BiH.

– Vaš problem nije u našoj nadležnosti.

Zanimljivo je da su mlade matematičarke iz FBiH od ministrice više tražile stručnu, nego novčanu pomoć. Ali nisu dobile ni to.

– Pošto tek osnovano Udruženje matematičara Kantona Sarajevo još uvijek nije završilo sa registracijom udruženja, ono nije u mogućnosti da (zajedno sa Udruženjem matematičara RS-a) organizuje izborno takmičenje na kojem bi se odredila ekipa (koja će BiH predstavljati na smotri matematičara u Rumuniji). Problem se dodatno povećava činjenicom da je krajnji rok za prijavu učesnica, kao i detalja o putovanju, 21. mart 2016. godine. Ukoliko se do tada ne prijavimo, nećemo biti u mogućnosti da učestvujemo na takmičenju – navodi se u dopisu matematičarki, koje su uputile na kabinet ministrice Dilberović.

– Zbog toga se vama obraćamo, sa nadom da ćete uspjeti riješiti problem. Možda na način da se dogovorite sa nekim drugim udruženjem matematičara iz Federacije BiH, da oni sa Udruženjem matematičara RS-a organizuju izborno takmičenje, na kojem bi učestvovale najbolje matematičarke iz cijele BiH. Naravno, tu treba napomenti da bi se takmičenje trebalo održati što prije. Ili, u krajnjem slučaju, ako nikako nije moguća organizacija izbornog takmičenja, da se ekipa za olimpijadu bira na osnovu rezultata prošlogodišnjeg državnog takmičenja, tj. da na Olimpijadu idu četiri najbolje plasirane djevojke.

Mi, kao takmičarke koje su već više puta predstavljale BiH na međunarodnim takmičenjima, te osvojile mnoge medalje, se pitamo da li ima smisla da zbog nečega što apsolutno nije naša krivica budemo uskraćeni odlaska? Pored toga što radimo ono što takmičari i treba da rade, vježbamo i trudimo se, mi moramo i da se brinemo kako da uopšte odemo na olimpijade, kako da se sav taj trud i isplati – napisale su najbolje bh. matematičarke.

Iz kabineta ministrice Dilberović kratak odgovor. Poznati su im problemi vezani za organizaciju takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola u FBiH , kao i na državnom nivou iz predmeta koji se izučavaju u školi.

– Više puta smo apelirali na zainteresirane strane da sistemski riješe ovo pitanje, a sve u interesu učenika i adekvatnog predstavljanja BiH u svijetu. Upućujem vas da ovaj problem pokušate riješiti sa Ministarstvom civilnih poslova BiH – navodi se u odgovoru iz Ministarstva.

Mlada bosanskohercegovačka matematičarka Adisa Bolić osvojila je zlatnu medalju na Evropskom matematičkom kupu prošle godine.

Među više od 120 učesnika srednjih škola iz cijele Evrope učenica Una-Sana koledža u Bihaću osvojila je maksimalan broj brodova i vrijedno zlato.

Neira Kurtović također je dobitnica više medalja na prestižnim svjetskim takmičenjima iz matematike, piše Patria.

 
 
Prethodni članakNe ignorišite krvarenje desni
Sljedeći članakOvu hemikaliju povezanu sa rakom unosimo svaki dan!