Sramota: Dok se stranački lideri prepucavaju na Facebook-u ljudi umiru

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ova zemlja umire u stvarnosti. Ovdje ima sve manje nade. Mladi odlaze u inostranstvo, starije odnosi virus. Basum Sagousm, Basum Sagosum, Basum Sagosum, nek je živa glava i samo nek ne puca…

Haris Zahiragić, podmladak SDA i zastupnik u Skupštini KS spada u red najaktivnijih političara te stranke na društvenim mrežama. Grlat je Zahiragić i na sjednicama Skupštine, a nakon potpisivivanja ugovora Vlade FBiH i Medimpexa na svom profilu pobjednički poručio: ” Sputnik V mubarek olsun! Vlada FBiH nabavlja 500 hiljada ruskih vakcina Sputnik V. Prva isporuka – tri dana nakon zaključenja ugovora. Cijena jedne doze 14,3 eura. Voljeli ga ili ne voljeli, Fadil Novalić kada nešto uzme da završi, on to i završi.”

Ta objava od 16. marta i danas stoji na profilu mladog političara. Prošlo je deset dana. Ugovor nije potpisan, od Sputnik mubarek olsun očito u bliskoj budućnosti nema ništa. Basum Sagousum.

ČITAJ JOŠ:  Velika priča ZDF-a: Ko su tajni trgovci vakcinama i ko je iz BiH naručio 500.000 doza?

Basum Sagosum za sve one koji su zbog nespobne vlasti koristimo sve češće. Turski izraz, “neka ti je živa glava” koristi se za izražavanje saučešća. Facebook se pretvorio u listu smrtovnica. Basum Sagosum, svaki dan nekoliko puta na objavljene obavijesti o umrlim.

Zaboravilo se, nove teme dominiraju.

Izbor gradonačelnika Sarajeva je u trendingu. Grmi na sve strane, Konaković, Srdić, Zahiragić, Ademović, objašnjavaju, optužuju, lajkaju i šeruju dok se “pola” Sarajeva sprema na put za Beograd. Idu primiti vakcine koje neko drugi neće, one kojima je rok trajanja još dva-tri dana. Idu da bi se zaštitili od virusa koji ubija i kojem Facebook statusi i tradicionalni pozdravi ne mogu ništa. Idu mladi, idu stari. Na prvu dozu. Idu sretni, vraćaju se još sretniji jer vide nadu.

Na genetičkom kodu temelje se moderne vakcine kojih imamo bogdu i štite od virusa preko 90 posto. Većinu smo isprosili, prve koje smo platili stigle su jučer. Elmedin Konaković političar koji većinu komunikacije sa građanima obavlja preko Facebooka i redovno se prepucava sa Zahiragićem počeo se baviti i “genetskim inžinjeringom”, pa je prijedlog da sina visokog funkcionera stranke Kemala Ademovića kandiduje za predsjedavajućeg Gradskog vijeća nazvao genetskom predodređenošću. Ta nesretna formulacija možda i najbolje opisuje stanje ove zemlje. Mi smo genetski predodređeni da biramo krivo. Da kad najviše treba nemamo. Nesposobni političari nama su u genetski kod upisali da se mirimo sa krivim odlukama, da šutimo na korupciju, da nam je normalno da nemamo uređen zdravstveni sistem, u genetskom kodu nam je nepotizam. Postalo normalno sve ovo nenormalno. Tako je Jasmin Ademović, sin legendarnog Kemala, koji je završio neke svjetske fakultete, pokrenuo vlastiti biznis, koji je generalno mlad i uspješan čovjek postao samo nečiji sin. Titula nečijeg sina u našoj je zemlji odavno važnija od završenog fakulteta u Americi ili mastera u Francuskoj. I možda za tu formulaciju nije kriv Elmedin, nego naš promijenjeni genetski kod.

ČITAJ JOŠ:  Manja potrošnja struje: Koronavirus poljuljao energetski sistem u BiH

Ova zemlja živi na Facebooku. Tamo su rasprave žučne. Tamo su protesti. Tamo se poptisuju peticije.

Ova zemlja umire u stvarnosti. Ovdje ima sve manje nade. Mladi odlaze u inostranstvo, starije odnosi virus. Hiljade danas ne mogu kupiti litar ulja. U privatnim apotekama Actemra ili Tocilizumab (lijek za oboljele od Covida-19 ) je 1300 KM. Actemra mnogima znači život. Zato smo tu gdje jesmo. Naša zemlja je među prvih deset u svijetu po broju mrtvih glava piše Oslobođenje.

ČITAJ JOŠ:  RAK BiH stao na stranu „Telemacha“ koji je korisnike oštetio za „Arena sport“

Basum Sagousm, Basum Sagosum, Basum Sagosum, nek je živa glava i samo nek ne puca.

GODISNJICA
MARKETING