56B4C41C 56C1 468E 910F FB6428C5B022 740x389 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
Kurbani 2021

Baja Mali Knindža je pred nekoliko hiljada ljudi održao koncert, a publika je tri sata u glas pevala sa krajiškim pjevačem.

Nadimak je dobio po Knindžama, paravojnoj formaciji tzv. Republike Srpske Krajine, čijem je veličanju posvetio veliki dio svog ranog opusa. Poznat je kao vatreni srpski nacionalist i pristaša Srpske radikalne stranke kojoj je spjevao himnu. Omiljeni je pjevač Vojislava Šešelja. Danas uživa popularnost u Republici Srpskoj, ali su mu u Hrvatskoj i Federaciji BiH zabranjeni nastupi jer se tekstovi njegovih pjesama smatraju govorom mržnje.

Knindžini tekstovi izravno su upereni protiv Hrvata i Bošnjaka kao i ikonografija koja prati njegove nastupe u Srbiji i BiH, ali i u inostranstvu.

43-godišnji Pajčin izgradio je karijeru i izdao 12 albuma upravo tokom agresije na Hrvatsku i BiH pjesmama naslovljenim ‘Stan’te paše i ustaše’, ‘Dinaro, srpska goro’, ‘Dođi kući, vojvodo (Đujiću)’ ili ‘Ne volim te, Alija’.

Na njegovom repertoaru se među ostalim, nalaze uraci u slavu četničkih vojvoda, ratnih zločinaca Momčila Đujića i Vojislava Šešelja i na njegovim su koncertima četnička obilježja redoviti dio folklora.

U publici je bio i političar i advokat Vladimir Đukanović koji je na Instagramu podjelio i snimke sa Bajinog nastupa.

– Knindža peva i veseli se raja, glas je pustio mali Baja! – napisao je političar uz snimak početka koncerta uz pesmu “Ptico moja beli labude”.

Đukanoviću su pažnju privukle i pesme “Čuvaj mi se sine”, ali i “Prepelica”. “Prepelica” je Bajina pesma o Mitru Maksimoviću Mandi. Mitar Maksimović Mando bio je četnički vojvoda i vođa jedinice VRS “Mandini lavovi”.