Portal 072info

SRAMOTA: Natpisi na ćirilici na srednjovjekovnim nekropolama

radim1-15979

Na teritorij Istočne Hercegovine oni koji vole blago naše zemlje uočili su tragove odvratnog vandalizma i velike sramote. Na srednjovjekovnim nekropolama na kojima se ugrožava kulturno-istorijsko naslijeđe tog kraja, osvanuli su natpisi na ćirilici javlja Fena.

Prema prijavama koje su pristigle u Gradsku upravu Trebinja, uočena je pojava markiranja ćiriličnih natpisa crnom farbom kao i tragovi upotrebe čelične četke na spomenicima. Ova užasna pojava zapažena je na brojnim nekropolama poput Radmilović Dubrave kod Bileće, nekropoloma u Dabru, području Nevesinja, Ljubinja, Gacka.

Markiranjem ovakvih natpisa ometaju se dalja naučna ispitivanja ovih natpisa kao i njihova stručna prezentacija bi bilo predstavljanje same kulture.

Također, važno je naglasiti da su nedavno oštećeni i natpisi na području općine Neum  na lokalitetu (G. Hrasno), kao i na lokalitetu Pod Dubom u selu Ubosko u Ljubinju. Iz gradske uprave u Trebinju mole građane Istočne Hercegovine da, ukoliko uoče vandalističke napade na spomenike kulture, to prijave nadležnim organima, jer se te radnje moraju prestati raditi.

Apeliraju i na Zavod za zaštitu spomenika RS-a da ispita slučaj uništavanja tog kulturno-historijskog naslijeđa.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box