Portal 072info

Sramota za političare

image“Ovo je trenutak da političari u BiH preuzmu inicijativu u ovom predmetu”, poručio je Füle na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

Evropski komesar za proširenje je rekao da BiH trenutno krši svoje međunarodne obaveze, a da odgovornost za to snose njeni politički lideri.

“Ovo je sramota za političare u BiH, jer su veoma neodgovorno pristupili realizaciji odluke Suda u Strasbourgu”, naglasio je Füle.

Prema njegovim riječima, sinoćnji sastanak sa liderima iz BiH u Sarajevu bio je veoma razočaravajući.

Primjena odluke “Sejdić i Finci”, smatra Füle, nije ni umišljeno niti virtuelno pitanje, već međunarodna obaveza BiH na njenom putu ka EU.

On je upozorio da su konkretne posljedice kraha političkih pregovora o ovom pitanju izostanak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH i nemogućnost podnošenja kredibilne aplikacije BiH za članstvo u EU.

Füle nije odgovorio novinarima ko u BiH koči provođenje ove odluke, a ko je sve vrijeme predan tom procesu.

On je dodao da će o svim ovim stavovima obavijestiti visoku predstavnicu za sigurnost i Vanjsku politiku EU Catherine Ashton i Vijeće za spoljnu politiku EU.

(Vijesti.ba)

Podijelite članak